≡ Menu

Могат ли татуировките да доведат до пристрастяване

Татуировки, татуси, боди арт – както и да го наречем, за много хора това е начин на живот или нещо готино. Думата пристрастяване се подхвърля доста, когато се засегне темата за татуировките. Някои твърдят че нуждата да украсиш тялото си с татуировка е породена от чисто пристрастяване, докато други определят тази нужда по-скоро като страст. Истината е че когато става дума за татуиране, са намесени няколко физиологични и психологически фактори, които биха допринесли за евентуално пристрастяване.

В най-общ смисъл, пристрастяването е нещо което, се развива на базата на физиологични и/или психологически процеси. Например пристрастените към хероин развиват физиологична зависимост към него, понеже този наркотик изменя химичните процеси в мозъка, докато тези които са пристрастени към хазарта, са пристрастени към самия процес и изживяването от залагането на чисто психологическо ниво.

Процесът на татуиране определено е емоционално и физически интензивен. Някои хора посещават студиото за татуировки, поради комплексни, лични причини, а изживяването от самото планиране и след това татуиране може да бъде изпълнено с дълбок смисъл. Физически, процесът кара тялото да освобождава високи нива на ендорфин за да се справи с болката. Същият този ендорфин се освобождава и по време на напрегната физическа тренировка или период на физически стрес. Много хора казват че тренировките във фитнеса или тичането в парка ги кара да се чувстват много добре, благодарение на освободения ендорфин.

За да попадне някой в категорията на пристрастен към татуировки, той/тя трябва да развие физическа или емоционална зависимост към процеса на татуиране. Това е възможно в определени случаи. Някои използват татуировките за да притъпят емоционална болка, докато други се вкопчват в чувството от ендорфинния прилив в тялото им по време на татуиране. Ако човек избере да си направи нова татуировка като отдушник, вместо да се справи с трудна ситуация, възникнала внезапно в живота му, или плати за татуировката си преди да плати наема си, тогава този човек може да се счита за пристрастен.

Такова пристрастяване, обаче, е изключителна рядкост. Хора с много татуировки по себе си могат да ви изброят различни причини да искат определени произведения на изкуството по тялото си, включително възпоменание на сантиментални събития от живота им или изобразяване на символ с важна, за носителя, концепция. Поради сложните личностни и социални проблеми обграждащи татуирането, може да бъде трудно да се различи истинското пристрастяване от обикновения естетически афинитет към изкуството.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!