≡ Menu

Мениджмънт на домейн имената

Домейн имената са едни от най-ценните активи, които може да притежава някой бизнес. Това е адресът, благодарение на който клиентите ви могат да ви намерят в интернет. Системата на тези наименования не е много комплицирана, но е все пак достатъчно сложна, че да остане недоразбрана от много хора. Това е и причината, поради която много фирми и организации наемат изпълнители, за да се грижат за тази част от дейността им. Подход като този има както плюсове, така и минуси.
Всяка фирма е свободна да вземе решение дали да използва подобни услуги. В този материал ще разясним основните характеристики на домейн имената.
Те са нещо, като физическия адрес на вашия офис, но в онлайн пространството. Чрез изписването на името в адресната лента на браузъра потребителите могат да достигнат до вашия сайт.

Domain Name Server или Domain Name System
Domain Name Server или Domain Name System използват съкращението DNS. Вероятно много от вас са виждали абревиатурата. На първо място трябва да се занимаете с регистраторите. В случай, че сте избрали домейн име като example.com, вие трябва да го регистрирате. Регистраторите са дружества, които се занимават с управлението на тези наименования. Сайтовете, които можете да посетите, за да намерите регистратор, са Network Solutions, GoDaddy, както и Register.com.

На тези интернет страници има указания, които стъпка по стъпка ще ви приведат през процеса на регистриране на домейн име. Единственото, което може да ви попречи да регистрирате наименованието, което сте избрали, е някой да го не правил преди вас. Освен това можете да изберете различни суфикси, като .net, .biz, .org и т. н. Съвсем скоро стана възможна и регистрацията на имена, които са отново от първо ниво, но имат нетрадиционен завършек като .bike, .photography и т.н.

Има и друго понятие, с което трябва да бъдете наясно, за да осъществявате правилния мениджмънт над своето домейн име. Това е IP адресът. Вашият бизнес сайт е разположен на хостинг сървър и има специален адрес, който се асоциира с него. Именно това е IP адресът, а съкращението означава “Internet Protocol”. Адресът се състои от четири сегмента и изглежда по този начин: 123.456.789.123. Той посочва към вашия бизнес сайт.

Имената на сървърите е друго понятие, с което всеки трябва да бъде запознат. Това са машини, които са създадени специално за целите на маршрутизирането на имена на домейни, които да бъдат асоциирани с правилния IP адрес. Когато домейн името се свърже с определен хостинг сървър, то вече може да бъде насочвано навсякъде.
Името на сървъра обикновено е дадено от компанията, която ви доставя хостинг услугата. Да речем, че компанията, която се казва SpinWeb, притежава сървърите, които предстои да бъдат използвани от някой сайт. Обикновено са създадени от фирмата, която е домакин на своя уебсайт. Вероятно те ще бъдат наречени с имена „ns1.spinweb.net” и „ns2.spinweb.net”. Това означава, че, ако името на домейна се делегира на сървърите, те ще го насочат навсякъде, където трябва да бъде.

Полезна дейност
Това е техническата информация, която трябва да бъде известна на всеки собственик на бизнес или личен сайт. Термините са малко несвойствени за хора, които нямат техническо образование, но разбирането на същността им никак не е сложно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!