≡ Menu

Лечебни свойства на минералната вода

По температура минералните води се разделят на студени до 37 градуса или градуса на човешката температура и топли вариращи с температури от 37 до 60 градуса. Има още един тип минерални извори и при тях градуса достига над 60 градуса, те се наричат горещи минерални води.

Лечебните качества на минерални води в България са били познати от дълбока древност.

Българските води с минерали са средно и силно минерализирани. За лечение, чрез пиене се прилагат при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, ендокринно-обменни заболявания, чернодробно-жлъчни и хронични интоксикации.

минерална вода

минерална вода

За макро ингредиентните води е известно, че оказват фармадинамичен ефект, с което действат като лекарства на човешкия организъм. За сулфатните минерални води са характерни свойствата им в борба срещу чернодробно-жлъчни заболявания и кожни, наред с тях лекуват и анемии.

Солените минерализирани води са подходящи за външно балнеолечение, когато има наличие на ревматични, възпалителни и дегенеративни заболявания. Те спомагат организъма при травматично-ортопедични процедури, неврологични и гинекологични заболявания. Газово-сулфидно-сероводородните и радонови води помагат биостимулативно.

минералната вода

минералната вода

Минералната вода се смята за пръв приятел на всеки, занимаващ се с активна физическа дейност. При потене човек отделя големи нива минерали от организма, а чрез приема й я възстановява.

Препоръчително е на всеки 15 минути да се пие по малко силно минерализирана вода. По този начин баланса се на минерали и соли в тялото се съхранява и потенето не вреди на организма. Най-подходяща за пиене е минерална вода с температура от 10-15 градуса.

Лечебните качества на минерални води са познати още от дълбока древност. Хисаря, Кюстендил, Бургаски Термополис, Сапарева баня, Сливенски бани и София са познатите находища от древни времена.

За последните години бутилирането на минерална вода расте непрестанно, а това се дължи на нуждата и осъзнаването й от хората. Лечебните качества на минералната вода са незаменими и една голяма част от всички минерали, които не могат да се набавят, чрез естествено възпроизводство или други добавки се възстановяват в организма единствено, чрез приема на минерална вода.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!