≡ Menu

Краят на SEO? Нова ера на социалните мрежи, PR и истинското съдържание

Google бавно убива SEO индустрията такава, каквато я познаваме. Затова може би е време да се погледне към нови стратегии за оптимизация.Тя може да бъде както външна, така и вътрешна. Вътрешната изгражда около 20% от оптимизационния процес, което представлява дизайн на сайта, съобразен с критериите на Google. Докато външната оптимизация е писане и пибликуване на статии, блог постове, съдържание с линк и ключова дума към вашия сайт, в момента тенденцията е тези методи да бъдат заменени от нови, чрез социалните медии.

Освен това SEO се разделя на още два вида „white hats” и “black hats”. Очевидно “black hats” е забранената стратегия, която води до непредвидени и нежелани ефекти на сайта. Но какво искат всъщност Google? Те искат свързано и авторитетно съдържание спрямо това, което търсят хората. Следователно, ако те не предоставят точната информация за вашето търсене, не си вършат работата.

SEO

SEO

Най-точната дефиниция за оптимизация на сайт за търсачките (SEO) е „игра“ с Google и това кое съдържание ще бъде сметнато за най-точно. Както може би повечето знаете вече за пускането на „Пингвин“ 2.0 през Май тази година, което кодирано име всъщност означава алгоритъм за контрол и отсраняване на ранкинги на компании, които са използвали, сметнати за “black hats” методи. Google решиха да променят тежестта на външните ликнове (backlinks), като вече харесвания, споделяния, туийтове, +1 в социалните мрежи са в по-голям плюс. Също така следвания, коментари и виждания имат своите предимства за социално SEO.

Какво означава това?

Ако до преди това Google смятаха, че да имате линк от друг сайт към вашия означава висококачествено съдържание, за да е там. Но след ъпдейта на техния алгоритъм и установяването на масово продаване и купуване на линкове, то това вече не е така. Сега те са склонни да вярват, че промотирането на продуктово съдържание чрез социалните медии е по-достоверно и трудно за „black hats“ влияние, което не означава, че е невъзможно.

Външното SEO е пирамида от процеси, като писане, дизайн, записи, видеа и всичко това трябва да е уникално за Интернет съдържание. Освен уникално то трябва и да е конкретно свързано с това, което хората са потърсили.

SEO оптимизиране

SEO оптимизиране

Ако създадете определено съдържание и го разпространите навсякъде в Интернет, където успеете с линк към вашия сайт, то това е голяма грешка, както за „white hats” така и за “black hats”. Това да имате голям брой външни линкове, свързани с вас е противоположно на това, което е било преди 1-2 години и сега се смята за спам и съответно ниско авторитетна компания. Да не забравяме, че са важни посещенията към самия сайт, а те се правят от хора, който не търсят информативни статии в Интернет, а намират всичко, което им трябва в социалната си мрежа. Точно от тук идва и тенденцията за социално SEO оптимизиране.

Всичко идва от социалните споделяния, които също така могат да се манипулират. Съществуват фалшиви профили, за които може и да не предполагаме, но за пример това е 0.98% от потреблението на Facebook. Направено е проучване, като миналата година са създадени 1000 фалшиви профила, с цел промоторане. Днес тези профили са баннати, което доказва до някаква степен, че има правомерен контрол в известните социални мрежи.

социално SEO оптимизиране

социално SEO оптимизиране

Това са Facebook, Twitter, Google+, Ping, Pinterest и други подобни.

Разбира се, стойността на качественото съдържание от авторитетни сайтове е все още валидна.

Инвестирайте в истинско, ценно, свързано съдържание според това, което търси вашата група клиенти. Поддържайте вътрешната оптимизация на сайта ви да е в крак с последните тенденции на Google и всеки един нов проект представете в социалните мрежи, като се постараете да бъде интересно за потребителите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!