≡ Menu

Коя е здравословната диета

Здравословна е тази диета, при която не търсите бърз и драстичен резултат. За да отслабнете, без да увредите здравето си или забавите метаболизма, трябва да изготвите дългосрочен план и да се придържате към него. Колкото и да сте нетърпеливи, помнете, че бързото сваляне на килограми води до също така бързо връщане на предишното тегло. При драстични диети се приемат много малко калории с храната, което дава сигнал за глад на мозъка и той забавя метаболизма, за да са запаси с енергията, от която лишаваме организма.
Най-здравословната диета изисква да сваляте не повече от 1 килограм на седмица. Намалете количеството храна с една трета, а също и мазнините. Яжте риба и постни меса и избягвайте колбасите, поради високото съдържание на мазнини в тях. Изключете пържените храни, тъй като мазнината се всмуква в храната. Изберете варените и печени храни. В салатите слагайте не повече от половин чаена лъжичка олио или зехтин. Консумирайте обезмаслено прясно и кисело мляко, заменете сиренето с диетична извара или обезмаслени сирена. Избягвайте торти и пасти с маслена глазура, както и баклава, тулумби, шоколад и бонбони. Забравете газираните подсладени напитки, заменете захарта в кафето и чая с лъжичка качествен пчелен мед и избягвайте алкохола, който освен скрити калории има и способност да увеличава чувството на глад, а освен това потиска самоконтрола, който е нужен по време на диета.

Ако спазвате тези препоръки и диетата ви е балансирана с храни от всички групи плюс редовни тренировки ще сваляте по килограм – килограм и половина седмично.

Пример за добре балансирано меню е:

300 г. разнообразни зеленчуци – 100 калории
200 г. пресни плодове (без банани и грозде, защото са висококалорични) – 80 калории
100 г. пълнозърнест хляб (три филийки) ; 150 г. варен ориз; 200 г. спагети или 300 г. варени/печени картофи – 220 калории
150 г. бяла печена риба; 100 г. пилешко месо без кожа; 6 яйчни белтъка или 150 г. варен боб или леща – 150 калории.
2 чаши обезмаслено мляко – 132 калории
10 г. растително олио към салатите – 90 калории
Необходимо е да се пие поне 1-1 ½ литър вода на ден и ходете пеша колкото ви е възможно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!