≡ Menu

Косопад лечение с Аюрведа

Аюрведа и косопад

От векове хората по целия свят търсят сигурно средство срещу косопад. Съгласно тълкуванията на Аюрведа, оплешивяването е страничен ефект, който се получава от разграждане на костната тъкан в тялото. Всяко нарушение в естествения метаболизъм влияе върху здравето на косата и нейното състояние е пряко свързано с цялостната кондиция.

По темата косопад на света не съществуват две напълно еднакви мнения и всеки специалист е склонен да дава своя собствена хипотеза. Доказано е, че основните причини са сериозни хранителни дефицити, хормонални неравновесия, усложнения от други болести и употребата на определени лекарства. Също така се знае, че основна роля в оплешивяването играе мъжкият хормон дихидротестостерон, който запушва космените фоликули. Според Аюрведа, това е наследствено предаван с гените компонент определящ вида метаболизъм на пациента и този тип хора се определят като Питта.

Същност на Аюрведа

Аюрведа е загадъчна старинна система за лечение, неотменна част от духовната и културна традиция на Индия. Според историческите сведения тя съществува вече над 5 000 години. Самата дума е съставена от две части: аюр (живот) и веда (знание), което може да се преведе като наука за живота. Легендите говорят, че вековната мъдрост е събирана от светци и лечители по време на медитиране, смята се, че тя е неотделима част от духовността на всяко същество.

Познанието на Аюрведа съдържа в себе си редица практически съвети за предпазване и лекуване на косопад. Древната мъдрост дава достатъчно знания, за да поддържаме не само косата си здрава, но и за да постигнем идеала – здрав дух в здраво тяло. Майсторите препоръчват на болните различни упражнения от йога, съставят строго определени хранителни диети, водещи до съвършенство в здравето.

Аюрведа и косопад

Според Аюрведа, излишъкът на питта в организма с увеличава при горещо време, при прекомерна употреба на пикантни, солени и кисели храни; твърде много чай, кафе, месо, алкохол и пушене на тютюн. Също така за дисбаланс допринася приемът на пържена, тлъста или мазна храна. Всичко това затормозява и по някакви причини предизвиква косопад. За превенция и лечение е добре да се употребяват билки, зеленчуци и плодове.

Съществуват и ред други причини за косопад – остро заболяване, силен стрес, заболяване на щитовидната жлеза, внезапната загуба на телесна маса и дори висока температура.

Първата стъпка за излекуване от косопад е да се намери основната причина за поява на проблема, която в Аюрведа се търси в начина на живот или обичайния хранителен режим.

Аюрведично лечение на косопад

След като намерите пробойните във Вашата система на живот, на първо време се опитайте да откажете (или поне да намалите до минимум) вредните храни, навици или дейности, отговорни за увеличаването на питта. Удачно е да се приемат и полезни билкови отвари, сповагащи за коригиране обмяната на веществата. Ето някои от общите препоръки на Аюрведа при косопад:

  • Приемайте богата на протеини и желязо храна. Осигурете в диетата си достатъчни количества пресни плодове, сурови зеленчуци, салати. Забравете за изкуствените храни от магазина, които бавно и сигурно тровят Вашето тяло.
  • Изхвърлете шампоаните с химикали и ги заменете с естествени средства за почистване. Според някои източници, най – добре е да поддържате хигиена с хума, която не само е идеално средство за измиване, но и силно оръжие срещу косопад.
  • Масажирайте скалпа с етерични масла, защото това е много полезно при косопад. Удачно е да използвате кокосово или бадемово масло поне три пъти в седмицата. Просто капнете няколко капки върху скалпа и внимателно масажирайте около десет минути. След измиване на главата също е полезно да правите кратък масаж, защото това повишава кръвообращението в зоната и донася повече хранителни вещества до фоликулите.
  • Не забравяйте да се изхождате редовно всеки ден. Запекът е едно от състоянията, които тровят организма и влошават кондицията.
  • Аюрведа препоръчва да си осигурете достатъчна двигателна активност чрез физически упражнения, интензивни разходки или труд. Усилията балансират тялото и психиката, подобряват кръвообращението и предотвратяват косопад.
  • Срещу косопад е добре да се пие всеки ден сок от прясно изцедена маруля и спанак. Смята се, че тези зеленчуци подхранват косата и предизвикват растеж. Подобно действие има и сокът от моркови.
  • Маска срещу косопад с паста от варен грах и сминдух. Прилага се два или три пъти на седмица, подхранва космените фоликули и заздравява корените.
  • При оплешивяване е полезна и настойката от сминдух напоен с кокосово масло, с която се третира в продължение на седем дни.

Аюрведичен масаж на главата срещу косопад.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!