≡ Menu

Колаген, като фактор за справяне със стареенето на кожата

Колаген е основната съставка, която ни помага в борбата с годините и белезите на времето. Като цяло докато сме млади клетките на кожата ни активно произвеждат този така важен за еластичността й елемент. С годините, обаче процеса по производство на колагена бавно спада и така се появяват първите бръчки. Те се концентрират в областта на очите, около устните, по челото и бързо стават по-дълбоки и забележими, ако не предприемем мерки. Границата, която специалистите определят, като спад за производството на колаген – е периода около 25 годишна възраст. Именно тогава трябва да започнем да се грижим за допълнителното му набавяне, за да намалим безпощадните следи на времето.

Колаген, като средство за справяне със сбръчканата и увиснала кожа

Като цяло колагенът отдавна е вълшебната съставка в козметичните продукти против остаряване. Първоначално методът съединението да се извлече непосредствено от жив организъм се извършва от Полски учен. Той извлича колаген от риба. Това е революция в козметиката и до днес веществото си остава най-желания и ефикасен ефект против бръчките. Висококачествената и маркова козметика предназначена за борба с остаряването, винаги има в състава си тази вълшебна съставка. Милиони жени по света й се доверяват и методите за използване на колагена, за естетически нужди се развиват все повече.

Истерията по използването на колагена в кремовете за разкрасяване започва още преди Втората световна война. Тогава се е ползвала практиката да се извлича съединението от говеда, като се горят кожите им. Но при този метод се извлича колаген, който е неактивен, тоест мъртъв. Чак след 95-та година насам, козметичните компании осъзнават и признават, че този колаген не е биологично активен и няма да ни помогне в борбата с бръчките. Още повече типа колагени при говедата не е съвместим с този на хората и малка част от него човешката кожа може да усвои външно, заради бариерната си функция.

Така колагена продължава да бъде активна съставка за младост и красота на кожата, но вече чрез дермални филъри, а не кремове за външно приложение. Те са предназначени да запълват бръчките и се правят от чист активен колаген, от говеда първоначално. Ползването на този тип попълване е ефикасно за кратък период от време, въпреки че е лесен за употреба и резултатите са естествен изглед на лицето. Животинския произход на този тип колагени води и до риск от алергии, както и бързо се абсорбира от организма. Съвременните методи за създаване на синтетичен колаген са много по-удачни. При тях опасните влияния са сведени до минимум и по-голям брой пациенти могат да се възползват от употребата им. Резултатите от запълването на бръчките с този тип колагени са много по-добри и същевременно всичко изглежда естествено. Инжектирането на подобен род колагенови пълнители е просто. То отнема не повече от до един час, като възстановяването на кожата е сравнително бързо. Въпреки, че болката от инжектирането е минимална, то може да се постави местна упойка за по голям комфорт на пациента. Като цяло, за да се справим с процесите на стареене, колагена е единственото адекватно решение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!