≡ Menu

Кои са най-ефикасните начини за намиране на работа?

Откакто Интернет позволи съществуването на различни технологии за откриване на работа, пазарът на труда никога вече нямаше да бъде същия както в зората на трудовите борси. Ако тогава се е разчитало на дъски с обяви (предимно локални), както и на съобщения в местните вестници и радио, то в съвремието има далеч повече възможности, които са с много по-голям мащаб!

Но кои са най-ефикасните и актуални начини за откриване на работа?

Най-разпространеният от тях е онлайн търсенето сред публикувание в различни медии обяви (предимно онлайн). Този метод е приложим най-вече за активните кандидати и до известна степен за активно-пасивните. Тоест хората, които не са заети, но желаят да променят този факт (така наречените активни кандидати) всеки ден ще желаят да преглеждат различните онлайн борси с цел да се запознаят с актуалните предложения за работа в желания регион. Същевременно вече наетите кадри, които не се чувстват сигурни на работната им позиция (така наречените активно-пасивни кандидати) могат да преглеждат периодично актуалните обяви в онлайн борсите и евентуално да решат да подадат своето CV както и мотивационно писмо по някоя от тях, стига да отговаря на техните умения и изисквания.

Вторият изключително ефикасен начин за откриване на работа е подаването на CV към някоя HR агенция. Тук трябва да поясним, че в случая говорим за един типичен метод за пасивно търсене. Тук кандидатите не разчитат на техните усилия и не следят за актуалните възможности за нова кариера, а са поверили тази задача на HR агенциите, които ще съпоставят техните умения и кариерни цели спрямо различни работни оферти и ще им помогнат да открият максимално най-подходящата от тях.

Третият ефикасен начин за намиране на работа е употребата на социалните мрежи. Защо? Много просто – това е мястото, където ловуващите работа личности лесно могат да покажат своето портфолио, да опишат своите умения и да привлекат интереса на работодателите. Ако заложите на социални мрежи от вида на LinkedIn, то със сигурност шансовете Ви да бъдете забелязани се увеличават. Да не говорим, че в повечето медии от този тип със сигурност има и качествени обяви за работа, за които можете да кандидаствате директно с Вашия профил (който в случая играе роля на CV) и така да бъдете наети. Социалните мрежи позволяват активна комуникация със специалисти от Вашия бранш, които могат да Ви помогнат в намирането на работа чрез съвети, както и да Ви препоръчат за работа, ако имат зелена светлина от техните преки ръководители. Казано другояче употребата на социалните мрежи е ефикасен начин за лов на работа от активните, активно-пасивните и пасивните кандидати за работа. (Повече по темата за видовете кандидати за работа можете да прочетете от статията: Активен или пасивен кандидат за работа? Каква е разликата?)

След като отворихме темата за препоръките за работа, то нека да разгледаме в детайли този четвърти изключително ефикасен начин за откриване на работа. Често се случва служителите в една фирма да препоръчат част от контактите им за някоя свободна позиция. Причината за това изискване от страна на мениджърите е много проста – служителите вече познават условията за работа в компанията; знаят как протича работния процес; наясно са с работната атмосфера, както и с всичко друго, което е необходимо за постигането на заложените във финансовите и маркетинговите планове цели. Отделно те познават уменията на техните контакти и лесно могат да преценят кой от тях може да се впише изцяло на това работно място. Мениджърите оценяват препоръките и разглеждат кандидатурите по тях приоритетно преди всички други. Всъщност тези кандидати са типични пасивни и като такива те са жизнено необходими за всеки работодател.

Това бяха четирите най-ефикасни начина за намиране на работа в днешно време. Всеки един от тях може да Ви осигури престижна кариера в избраната от Вас компания, ако имате нужния опит и умения. А знаете ли, че вече съществува и онлайн решение, което съчетава тези начини в една мощна платформа за social jobbing?

Името на това решение е сайта ни. Системата на този портал работи посредством мощен и надежден алгоритъм, който позволява ефикасно активно търсене на работа (откривате само обяви, които най-добре отговарят на притежаваните от Вас умения), както и пасивно търсене на работа посредством препоръки от Вашите контакти в социалните мрежи (най-добрите оферти откриват Вас, без да се налага да правите каквото и да е). А след като споменахме социалните мрежи– създаването на профил се извършва изключително лесно и само чрез профилите Ви във Facebook/LinkedIn.

Сайта Ви осигурява:

  • Възможност за създаване на професионално CV само с няколко клика;
  • Мощен алгоритъм за съпоставяне на уменията Ви спрямо изискванията на обявените работни места с цел максимално улеснение за откриването Ви от най-подходящата за Вас работа (пасивно търсене), както и активно търсене на работа;
  • Способността да споделяте различни обяви за нова кариера с Вашите приятели в социалните мрежи и още много други възможности!

Не се колебайте, а изпробвайте възможностите, още сега!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!