≡ Menu

Кои всъщност са банките и трябва ли да им се доверяваме?

Всички ежедневно чуваме думата банка не един или два пъти, а да не говорим за видовете кредити, които се отпускат от тях. Разбира се, че нечестните играчи никак не липсват, затова всички клиенти трябва да са внимателни и поради това първия ни съвет е да четете дребния шрифт на всеки един договор, под който ще сложите подписа си. Разбира се, че с това ние не заявяваме с големи букви, че всички банки действат по един и същ начин, но както е казал народа, по-добре седем пъти да отмерим и един път да отрежем, което макар и банално, важи и за тази ситуация.

И така, кои всъщност са банките и как действат тези огромни финансови посредници? Днес с пълна сила можем да кажем и да заявим, че вече и децата знаят тази дума, но странното и до днес е, че много от хората всъщност не са наясно за това, по какъв начин съществуват тези финансови институции. Основните им предмети на дейност са два вида, а именно съхраняване на ценности, както и отпускане на кредити. Разбира се, че съвременните банки имат свои собствен начин на работа или дори механизъм, защото сами можете да си представите, какъв огромен поток от пари преминават ежедневно през тях. Хубавото в случая е това, че БНБ осъществява ефективен контрол върху всички действията на банките на територията на страната ни, а именно с цел да се поддържа постоянна и стабилна среда на системата, както и да се защитят всички интереси на вложителите в тези финансови институции.

Основните видове специализирани банки, които действат на територията на страната ни това са: ипотечни, ламбардни, инвестиционни, спестовни и джиро-банки. Те могат да бъдат разделени на универсални, както и по-тясно специализирани. Както се подразбира, първия вид може да извършва всички видове дейности и парични операции, а вторите се ограничават в определена сфера от услуги.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!