≡ Menu

Картофите – откъде произлизат и какви сортове има у нас

Едва ли има човек, който да не е опитвал безброй многото разновидности на приготвяне на картофи. Пържени или задушени, под формата на чипс или като съставка в ястие, картофите са неизменна част от вкусното и здравословно меню навсякъде по света.

Пренесени от Южна Америка в Европа през 15-16 век, различните сортове картофи намират своето място в кулинарната палитра на Стария континент и остават там завинаги. За първи път те навлизат в Испания по време на завладяването от страна на испанците на Инкската империя.

Първите данни за зеленчука с ядлива грудка датират от 1537 г. Като всяко ново нещо, първоначално хората не приемат твърде радушно този непознат за тях вид храна.

Постепенно картофите са възприети като полезни зеленчуци с лечебни свойства. Нещо повече, с течение на времето, именно тези многогодишни растения се нареждат сред четирите най-важни за изхранването на човечеството храни и заемат четвърто място след ориза, пшеницата и царевицата. Действително, изключителните им хранителни качества и вкусови преимущества ги правят не само желан зеленчук, но и полезна храна за малки и големи.

В наситените със скорбяла грудки, известни още под названието клубени, се съдържа истинска експлозия от витамин С и фибри. Установено е, че във един средно голям варен картоф има три пъти повече витамин С от съдържанието в три плода авокадо или портокали, а фибрите са 5,5 пъти повече, отколкото в един банан.

Въпреки, че се смята, че картофът не е от най-подходящите кореноплодни за хора, които се подлагат на диета и искат да редуцират теглото си, премерената консумация на варени картофи или картофи, приготвени на пара не може да попречи на мисията наречена „отслабване“. Напротив, ако имате за цел да намалите теглото си, можете да консумирате картофи за обяд или като следобедна закуска, стига да спазвате правилата на разделното хранене.

Тази вкусна и питателна зеленчукова храна ще обогати тялото ви с жизнено необходими минерали и фибри и ще ви накара да се чувствате сити и тонизирани. Картофите имат много разновидности и изненадват с изключително разнообразие на цветове и форми. Познати са над 200 вида диворастящи картофи. Счита се, че първите култивирани картофени култури са били в района на Андите. По исторически данни изследователите са установили, че хората, обитаващи Андите са отглеждали картофи в продължение на 7000 години.

За предприемачи и любители градинари днес съществува изключително богат избор от посадъчен материал, обхващаш различни сортове картофи. Как да се ориентираме измежду над 4000 сорта картофи, които са познати днес?

Най-разпространените семена за картофи у нас са с роден, български произход, но и внесени от Холандия, Франция и Германия. Сред по-познатите сортове ранни картофи са Иверце, Арнова, Агата, Аринда, Импала. Средно ранни сортове са Провенто, Надежда 25, Марфона.

Надежда 25 е един от най-разпространените сортове от този вид, може би защото е универсален и подходящ за успешно приготвяне на почти всички познати рецепти с картофи. Сред средно късни сортове са EL MUNDO, който се отличава с много висок добив, Маркиз, Пикасо и Бор. Бор е сорт, който се отличава с изключителна устойчивост на вредители и не се налага да бъде третиран с химикали, което го прави подходящ и предпочитан от хората, които искат да консумират и отглеждат био продукти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!