≡ Menu

Как invitro ще помогне на бездетните семейства

Изкуствените начини за оплождане са успешно приложени преди около 30 години и до днес повече от милион деца са заченати по тези методи. Оплождането invitro се прилага при двойки, които нямат физическата възможност да имат деца, или при двойки, чиито опити за забременяване са неуспешни. Този процес на „оплождане в епруветка“ се характеризира с няколко етапа и крие определени рискове. Но въпреки това, много семейства разчитат на него.

Какви рискове поемате, когато решите да заченете invitro в различните фази?

Асистираният репродуктивен процес крие рискове почти във всяка една фаза. При вече установена диагноза стерилитет, следващият етап е стимулация на яйчниците с медикаменти. Това се прави с цел по-голямо възпроизвеждане на яйцеклетки, наречени ооцити.
По-големият брой отделени и оплодени яйцеклетки дават възможност за създаването на няколко ембриона. Това, от своя страна, значително увеличава вероятността за зачеване. В този период, обаче, съществува риск от хиперстимулация на яйчниците. Рисковете, които поемате в този етап, са свързани предимно с приемането на лекарствени средства. Те могат да предизвикат алергични реакции, лека, средна или силна форма на овариална хиперстимулация и дори спиране на терапията поради нефункциониращи яйчници.

При втория етап от invitro оплождането, се прилага употребата на интравагинален ултразвук, който може да предизвика дискомфорт. Този метод се прилага, за да се проследи внимателно растежа на фоликулите, където се развиват яйцеклетките. При трансвагиналния ултразвук, който се прави за изваждане на яйцеклетките извън женския организъм, могат да се наблюдават алергични реакции към някои медикаменти, инфекции, увреждане на някои други органи като черва, бъбрек, матка, яйчник и други.

Как се извършва оплождане с invitro?

Самото оплождане на яйцеклетката се извършва в лаборатория под контрола на специалисти, където няма риск за пациентката. Но след успешното оплождане, ембрионите се пренасят в матката, където може да се наблюдава подуване или болезненост на гърдите, закъснение на менструалния цикъл, депресия и т.н. в следствие от приемането на лекарствени средства с прогестерон. Самата процедура по пренасянето на клетките е безболезнена, но ако се поставят няколко ембриона, се увеличава риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт.

След забременяването чрез invitro метода, бременността обикновено протича нормално. Въпреки това, съществува известен риск от анормална или ектопична бременност, аборт или преждевременно раждане. Също така, при invitro зачеването не се гарантира и липсата на вродени дефекти, аномалии и умствени недостатъци при плода. Според изследвания, децата, родени чрез асистирано зачеване, са еднакво уязвими на аномалии, както и нормално заченатите деца.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!