≡ Menu

Как се прави ремонт на автоклиматици?

Необходимостта от ремонт на автоклиматици става особено наложителна през летния сезон, когато е много важно въздухът в колата да бъде достатъчно охладен, за да създаде максимален комфорт за шофьора и пътниците. За съжаление обаче водачите на автомобили се сещат за своята климатична система едва когато вече има някакви проблеми с нея. А специалистите по ремонт на автоклиматици винаги предупреждават, че профилактиката трябва да започне още преди началото на лятото, за да бъдат пътуванията успешни и приятни.

Сервизите имат специално оборудване, с което бързо и лесно могат да отстранят повредите, както и да напълнят климатика ви с хладилен агент- фреон. Обикновено повредите се дължат на замърсяване на поленовия филтър, на изтичане на фреон или масло, на претоварване на компресора или при затягането на ангренажния ремък.

ремонт на автоклиматици

ремонт на автоклиматици

Оказва се, че поддържането на чистотата на частите на автоклиматика е изключително важно за неговото отлично функциониране. Най-често се замърсява поленовият филтър, чиято задача е да спира замърсяванията от атмосферата да не попадат във въздуха, който се охлажда и отива в купето на автомобила. Затова и първото нещо, което се проверява в сервизите за ремонт на автоклиматици, е точно поленовият филтър. Той е добре да се сменя на пробег от 15- 20 000 км.

Замърсявания може да се насложат и между климатичния кондензатор и радиатора за автофриза. В такъв случай се прави прочистване с вода или въздух под налягане. Именно в кондензатора се извършва охлаждането на фреона, затова тази част трябва да е винаги чиста.

Майсторите в сервизите за ремонт на автоклиматици споделят, че компресорът- друг важен елемент на климатика – се претоварва, ако налягането в системата за охлаждане е по-високо. Оттук идва и по- големият разход за гориво не само за компресора, но и за самия двигател на колата.

специалистите по ремонт на автоклиматици

специалистите по ремонт на автоклиматици

Всеки ремонт изисква време, а това много пъти е неприятно, защото комфортът на пътуването особено през горещите дни зависи от изправността на автоклиматичната система. Няколко простички, но изключително ценни съвета ще предпазят шофьорите от големи неприятности, понякога в най-неочаквания момент. Първо: майсторите, които извършват ремонт на автоклиматици, алармират за профилактика на климатичната система на колата, дори и да няма видими дефекти. Второ: задължително е да се включва климатикът за десетина минути 2-3 пъти в седмицата. Това предпазва от изтичане на фреон или други нередности. Периодично да се прави прочистване на кондензатора, поленовия филтър, изпарителя и да не се чака появата на неприятна миризма в купето. За предпазване от нея се прави и специално обезмирисяване с обезпаразитяващи препарати.

автоклиматици

автоклиматици

И не на последно място специалистите по ремонт на автоклиматици съветват в горещите дни, когато колата е била на слънце, преди да се пусне климатикът, да се проветри много добре купето и след включването на климатичната система, прозорците да бъдат леко отворени, докато въздухът вътре достатъчно се прочисти и охлади.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!