≡ Menu

Как да проветряваме правилно

Много често, след поставяне на нови прозорци от алуминиева и PVC дограма, собствениците на дадено жилище се оплакват, че се получава изпотяване и много често се развива мухъл.

Това е много характерно тъй като новите дограми, за разлика от старата примитивна дървена дограма, са добре изолирани и през тях не може да преминава въздушно течение, което да проветрява по пасивен начин.

Трябва да знаем, че особено във нови жилища във стените са останали сравнително големи количества строителна влага, съдържаща се във бетона, мазилките, шпакловките и другите довършителни строителни работи.

При обитаване на жилището освен хората там може да присъстват и цветя, домашни животни и други подобни източници на влага.

Всичко това може да доведе до отделянето на до около 2 литра водни изпарения на денонощие за активно обитавано жилище.

Също така наличието на морски или друг влажен климат може да усложни допълнително положението.

Използването на препарати против мухъл и специални бои има предимно частичен ефект.

При някои PVC дограми се предлага поставянето на допълнителен профил отгоре на рамката, който съдържа клапа за проветрение.

Този вариант, обаче също има частичен ефект. Той оскъпява допълнително и затова се поръчва предимно по изключение.

Други домакинства избират варианта със различни видове влагоабсорбатори или влагоуловители. Те имат ефект, но представляват допълнителен разход и създават допълнителни ангажименти или за подмяна на абсорбиращия материал или като разход на електричество.

Възниква въпросът-какво по-елементарно можем да направим, за да си гарантираме, че помещенията ни ще се освободят от влагата и същевременно няма да изгубим постигнатата температура през зимния период.

През топлия период на годината всичко е ясно-монтираме си алуминиева или ПВЦ дограма със обков, който позволява отваряне във хоризонтална и вертикална посока. Оставяме крилото във положение на “падане” и проветряването се получава само.

Добре, а какъв е критерия за правилно проветряване през хладния и студения период от годината?

Това е много просто.

Когато сутрин например се събудите отворете широко крилото на прозореца на спалнята в която сте били.

Ще забележите, че стъклото на стъклопакета, което е било от външната страна на прозореца при отварянето навътре забележимо се изпотява

.Това е нормално, защото от разликата във вътрешната и вътрешната температура влагата, която е все още във стаята мигновено кондензира.

Това е всъщност и най-лесния за наблюдение критерий за достатъчността на проветрението.

Докато отидете да си направите сутрешния тоалет или да сложите да се вари сутрешното кафе ще забележите, че изпотяването на това стъкло е изчезнало.

Това означава че влагата е излезнала и няма какво да кондензира на студената повърхност.

Вече може да се затваря крилото. При това проветряването е протекло само за няколко минути и стените и мебелите не са успели да изгубят така драгоценната си температура.

Само за десетина минутки предишната топлина на стаята се възстановява, но без така вредната влага.

Препоръчва се това бързо проветряване да се прави сутрин и вечер, преди и след работа за постигане на пълен ефект.

Разбира се това не е нужно при сгради със централизирана система за вентилация, но за съжаление това не е масовия случай.

Във всички случаи се препоръчва, във зависимост от помещението, неговото разположение и вид алуминиева дограма или ПВЦ дограма да се консултирате със специалист още при поръчката, за да се избере правилната комбинация.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!