≡ Menu

Как да погасим без сътресения един бърз кредит?

Защо да вземем бърз кредит?

Според последните проучвания над 2.5 милиона българи живеят на прага на бедността. Те са тези с най-ниски доходи, които често се затрудняват да погасят битови сметки или да покрият непредвиден разход. Бързите кредити са спасителна глътка въздух за милиони домакинства в страната, макар че отношението към тях варира от крайно негативно към много положително.

Затрудненията с погасяването на един такъв заем възникват предимно по вина на кредитополучателя, ето защо от фирма за кредити ни представят някои полезни съвети как да вземете и погасите един краткосрочен финансов заем, без излишни сътресения и без дължимата от вас сума да нараства значително, поради начислени наказателни лихви.

  1. Избирайте внимателно фирмата кредитор

Това е първото нещо, свързано с вземането на краткосрочен заем, към което трябва да проявите особено внимание. Не всички кредитни компании са лоялни и не всяка от тях предлага прозрачни условия. Някои от тях не уведомяват клиента за редица такси и комисионни, които биха оскъпили значително заема. Изберете тази, която ви дава цялата информация, а не ви залъгва със сладки обещания за ниски лихви.

  1. Преценете правилно каква сума ви е необходима

Много потребители на кредити решават, че щом така или иначе им се отпуска заем, значи могат да вземат колкото е възможно повече за допълнителни харчове. Това е много необмислена постъпка, защото колкото е по-голяма взетата сума, толкова по-големи ще бъдат погасителните вноски и по-дълъг срокът на погасяване. Вземете точно толкова, колкото са ви нужни в момента, за да не страда месечният ви бюджет за дълъг период от време.

  1. Изберете удобен за вас начин за погасяване на вноските

Това е подробност, с която някои потребители пропускат да се съобразят, но тя е много съществена. Ако получавате заплата еднократно – веднъж месечно е нелогично да погасявате заема на седмични вноски. В този случай е редно да изберете месечни погасявания, като не забравяте да посочите дата на плащане след тази, на която получавате своето трудово възнаграждение.

  1. Направете си финансов план за периода на погасяване на кредита

Вашите доходи ще намалеят през периода, през който погасявате заема, което налага да управлявате много внимателно всички разходи на своето домакинство. Направете примерен план на всички текущи месечни разходи, които не могат да бъдат избегнати и наложете вето върху всички покупки, които не са от първа необходимост. Това ще ви спаси от невъзможност да погасявате кредита и ще ви избави от начисляване на наказателни лихви.

  1. Избягвайте рефинансиране на кредита

Това, че всички компании го предлагат, не значи че тази възможност е изгодна за клиента. Всеки нов заем, независимо дали от същата компания или от друг кредитор ще намали още повече ниския ви доход, а такова залитане е най-честата причина за забавени плащания и необслужени кредити. Целта е кредитът да не предизвиква сътресения и да бъде погасен лесно и бързи, забравихте ли?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!