≡ Menu

Как да научите детето Ви да реди пъзел!

Пъзелите са  страхотен начин да прекарате време с детето си като в същото време увеличавате тяхната ловкост и координация ръце-очи. Понякога е трудно да научите дете да съединява пъзела, защото е нужно търпение и проба-грешка, което децата нямат в изобилие. Следвайте стъпките по-долу, за да научите дете да реди пъзел. Ще са ви нужни пъзели, подходящи за възрастта и уменията.

  1. Намерете тихо място, където да седнете. Пода или кухненската маса са идеални за редене на пъзели. Уверете се, че няма какво да ви разсейва като например телевизор, или иначе няма да задържите вниманието на децата за дълго.
  2. Обяснете им какво е пъзел. Кажете на детето, че парчетата са изрязани от картина и че трябва да откриете кое къде стои.
  3. Покажете им как да редят пъзел. Движете частите в кръг, докато не паснат. Посочете правите ъгли и заоблените краища и след това ги накарайте да потърсят същата форма в пъзела. Покажете им как изображението на кутията на пъзела пасва с изображението на частите на пъзела.
  4. Окуражавайте ги с положителни хвалби. Може да е много разочароващо за едно дете да се научи да реди пъзели. Ще трябва да им показвате отново и отново как да използват метода проба-грешка, за да напаснат частите. Казвайте им каква добра работа вършат и че колкото повече го правят, толкова по-добри ще стават в реденето.
  5. Увеличавайте трудността с възрастта и уменията. В началото, децата трябва да започнат с реденето на големи дървени пъзели, при които една част от пъзела пасва на едно място в пъзела. Докато растат и стават по-добри, те могат да редят пъзели, които са от 10 до 15 части или повече, докато не почнат да редят пъзели, колкото целия под,  като забавен семеен проект.

Съвети и предупреждения: Добрите пъзели за деца с малки ръце имат малки дръжчици върху частите на пъзела, които детето да хваща по-добре докато свикне с малките частици.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!