≡ Menu

Какъв тип камери за видеонаблюдение да изберем според нуждите на обекта?

Да изградиш система за видеонаблюдение, с която да охраняваш своя дом или бизнес е лесно само на теория, като тук не говорим единствено за техническата част на проблема, а за изборите, които ще се наложи да направите. Видеоохранителната техника е нещо сложно, което малко от нас познават в детайли, тъй като тя е съвкупност от технически компоненти с различен принос към цялостната система.

Най-лесният начин да изберете подходяща видео система е да се доверите на професионална фирма, която след оглед на място да прецени какъв тип ще бъде техниката, с която ще наблюдавате обекта. Преценката се извършва според това какви са вашите желания, възможности и най-вече какъв е типът и предназначението на обекта. Тук ще се спрем на два основни типа камери за наблюдение – монофокалните и варифокалните, посочвайки основните предимства и на двата типа според вида на използваната леща.

Какво представляват варифокалните камери за наблюдение?

На пръв поглед (за незапознатия потребител) и двата типа камери изглеждат еднакво като конструкция. Те са обаче много различни и като представяне и разбира се, като цена. Логично е варифокалните камери за видеонаблюдение да бъдат по-скъпи, тъй като те са с регулируема леща, позволяваща промяна на настройките, според желанието и нуждите на обекта. С този тип камери, вие можете да променяте значително периметъра на наблюдение, приближавайки или отдалечавайки зрителното поле, така че да имате възможно най-детайлно изображение.

Разликата при варифокалните камери е, че можете да закупите лещите впоследствие, като допълнителен аксесоар. Така например, ако установите, че изображението, което получавате не задоволява вашите изисквания, вие можете да подобрите работата на системата, заменяйки лещата с такава, предлагаща по-широк периметър на наблюдение чрез ръчна промяна на фокусното разстояние. Основните настройки на варифокалните камери за видеонаблюдение са две – увеличение и фокусиране на обекта, който наблюдавате, като това действие е различно при всяка отделна камера, т.е. можете да промените настройката на всеки обектив, включен в системата, осигурявайки си оптимално качество на наблюдение.

Какви са особеностите на монофокалните камери?

Монофокалните охранителни камери са с фиксирана леща, което означава, че вие нямате възможност да променяте нито периметъра, нито фокуса на наблюдение. Този тип камери са статични и с предварително фиксирано фокусно разстояние, което не може да бъде променяно нито чрез ръчна, нито чрез автоматична настройка. Този тип камери са напълно способни да покрият някои основни потребителски нужди – главно в обекти с площ до 30 кв.м.

Използвайки камери за наблюдение с фиксирана леща, вие можете да си осигурите съвсем прилично наблюдение на един такъв периметър, стига да не се налага да проследявате хора и действия или да се опитвате да разпознаете лица на по-отдалечен от фиксирания периметър. С една-две монофокални камери можете да осигурите охраната на входа на своето жилище. В този случай камерата ще изпълнява чудесно функцията на видеодомофонна система, но ако искате гъвкаво и прецизно видеонаблюдение е по-добре да увеличите бюджета и да заложите на моделите с регулируема леща.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!