≡ Menu

Какво представляват бормашините

Бормашината представлява уред, който е предназначен за пробиване, отворите се образуват в резултат на движението на свредлото, което уредът задвижва. Бормашината, наричана често и дрелка, се е наложила като универсален уред в строителните и ремонтните работи, благодарение на възможността, посредством различни видове свредла да се обработват различни материали като дърво, метали, бетон и други. Друго предимство е че благодарение на въртящия момент и възможността за слагане на различна приставка, бормашината може да се използва и като бъркачка за бетони, смоли, бои и различни строителни смеси. Използва се и за сваляне на покрития – бои и лакове или повърхностна корозия. Уредът е подходящ, след монтиране на съответен накрайник и за извършване на всякакви сглобявания и разглобявания на елементи свързани посредством винтове и болтове.

Първите дрелки, предшестващи съвременните модели са били с ръчно задвижване, което се е осъществявало, благодарение на специфичната форма на рамката на инструмента, която е предавала въртеливото движение на ръката към патронника, който на свой ред е задвижвал свредлото, осъществяващо пробива. Това е така наречения „маткап“, който и до днешни може да бъде използван за по-дребни работи, не изискващи прекалено голямо усилие.

Видовете бормашини се разделят по няколко признака:

  • Според задвижването – ръчни и електрически. Ръчните бормашини практически са изместени във всички сфери на употреба от новите електрически уреди. От своя страна те биват: акумулаторни, кабелни и пневматични;
  • Според работата, за която са предназначени – любителски, професионални и специализирани;
  • Според начина на насочване на свредлото – ръчни и настолни;

Поради високите обороти, с които се движи свредлото и острата му работна площ, за работата с бормашини е необходимо да се вземат предпазни мерки, включващи употребата на ръкавици, както и очила, пазещи от движещите се с висока скорост частици отделено от обработвания материал. Съществува опасност и от изгаряне, тъй триенето между свредлото и пробиваната площ е съпроводено с повишаване на температурата. Избягва се облекло с широки ръкави или висящи свободно части, които биха могли да бъдат захванати от въртящия механизъм.

В магазина ни може да намерите пробивни инструменти за любителски или професионални нужди на конкурентни цени.

Ако сте заинтересовани от обзавеждане на дома, също можем да ви съдействаме – заповядайте в нашия магазин или ни посетете на адреса ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!