≡ Menu

Какво е важно при избора на хостинг провайдър през 2016 г.?

През последните няколко години уеб хостинг индустрията се разви изключително динамично. С напредването на уеб технологиите се налага уебмастърите да следят тенденциите непрекъснато, за да предоставят най-добри условия на потребителите си. В тази статия ще обобщим на какво е важно да се обърне внимание при избора на хостинг провайдър през 2016 г.

1. Процесорни минути или процесорна мощ?

Краткият отговор: Изберете хостинг, който лимитира плановете си по процесорна мощ

Дългият отговор: За да разберете разликата, ще Ви обясним на какъв принцип работят двете възможности.

  • Процесорни минути – Броят на обработените скриптове (PHP, Python, Ruby, Perl, Bash) за последните 24 часа се умножава по средното време за изпълнение на скрипт. Резултатът от умножението се нарича “Процесорни минути”. При надвишаването му, страниците на уебсайта Ви престават да зареждат и трябва да изчакате до следващия ден, за да зарежда сайта Ви отново. Обикновено се налага да преминете не по-скъп план, който Ви дава възможност да използвате повече процесорни минути.
  • Процесорна мощ – От друга страна процесорната мощ работи на друг принцип. За всеки хостинг план има определен лимит “Процесорна мощ”, който най-често се посочва в GHz или процент от 1 ядро. Ако изпълнението на Вашите скриптове доведе до достигането на лимита на процесорната мощ, Вашият уебсайт няма да спре да работи, а просто ще започне да зарежда по-бавно. Ако това натоварване е било инцидентно няма да е необходимо да преминете на по-скъп план. Ако натоварването на уебсайта Ви се покачи това също няма да Ви задължи да преминете на по-скъп план, но уебсайта Ви ще започне да работи все по-бавно при повече посетители.

От следните дефиниции лесно се вижда, че при планове с “Процесорна мощ” уебсайта Ви не спира при натоварване и макар и със забавяне продължава да работи за разлика от “Процесорните минути”, при които уебсайта Ви спира при достигане на лимита и трябва да изчакате следващия ден или да преминете на по-скъп план.

2. Стандартен споделен хостинг или споделен хостинг с CloudLinux?

Краткият отговор: Изберете хостинг провайдър, който използва CloudLinux за операционна система на сървърите си.

Дългият отговор: За да видите преимуществата на CloudLinux, ще Ви обясним накратко как работи.

CloudLinux е премиум, линукс операционна система, която позволява на хостинг провайдърите на много ниско, Kernel ниво да контролират ресурсите, които клиентите им могат да използват. Всъщност именно CloudLinux позволява лимитиране по процесорна мощ, но освен нея позволява контрол над много други ресурси.

Аналогично като при VPS-ите, CloudLinux позволява да се задават лимити на процесорната мощ, оперативна памет (RAM), скорост на четене от hard disk и други. Тези ресурси са гарантирани за дадения акаунт. Освен това изолира всеки един хостинг акаунт от всички останали на ниво ядро (Kernel). По този начин ако един от хостинг акаунтите достигне лимита на ресурсите си, това няма да повлияе по никакъв начин на останалите хостинг акаунти на сървъра. При стандартния споделен хостинг всички потребители използват общо ресурсите на сървъра. Така когато един акаунт започне да надвишава лимитите си, другите уебсайтове на сървъра изпитват забавяне.

3. Споделен хостинг с или без DDoS защита?

Краткият отговор: Изберете споделен хостинг с DDoS защита.

Дългият отговор: DDoS атаките през последните няколко години нарастват прогресивно и стават все по-достъпни. Всеки може да си купи достатъчно мощна DDoS атака, която да извади от строя Вашия уебсайт или дори сървъра на който се хоства. Именно поради тази причина изберете хостинг провайдър, който предлага такава защита. Обикновено хостинг провайдърите, които предоставят безплатно такава защита го упоменават на видно място. Ако такова нещо липсва то или защитата не е безплатна, или услугите им не толерират да бъдете атакувани т.е. ако Ви атакуват и атаките не престават акаунта Ви ще бъде спрян.

4. Споделен хостинг с nginx или Apache?

Краткият отговор: Изберете споделен хостинг с nginx уеб сървър.

Дългият отговор: Стандартната Apache конфигурация може да обработи до 10 заявки в секунда. Това означава, че уебсайта Ви може да бъде посетен едновременно от 10 потребители. С увеличаването на потребителите се увеличава и времето за обработка на заявките и всеки следващ посетител ще зарежда все по-бавно и по-бавно страницата Ви.

От друга страна nginx сервира много по-бързо както статични така и динамични файлове. Тестовете показват, че nginx може да обработи до 10 пъти повече заявки в секунда от Apache. Сами може да видите разликата.

5. Споделен хостинг с възможност да избор на версия и конфигурация на PHP?

Изберете споделен хостинг, който Ви дава такава възможност. По този начин лесно ще може да избирате точно определена версия на PHP, с която да работи уеб сайта Ви и освен това ще можете да деактивирате модулите, който не използвате, като по този начин ще подобрите бързодействието.

6. Допълнителни хостинг екстри

Екстрите от типа на автоматичен инсталатор, статистики, оптимизатори и други по никакъв начин не бива да Ви заблуждават при избора на хостинг провайдър. В крайна сметка те могат да се окажат удобни в някои ситуации, но те по никакъв начин не играят роля в качеството на услугата.

7. Голям и реномиран или малък провайдър?

Краткият отговор: Понякога е по-добре да заложите на по-малък провайдър, за да получите повече индивидуално внимание, качество и по-ниска цена.

Дългият отговор: Съветът ни е да тествате. Сменяйте провайдърите ежемесечно докато не намерите най-подходящия за Вас, който да отговаря на всичките Ви условия. Когато откриете правилният провайдър определено ще усетите разликата!

Нашето предложение за хостинг провайдър:

Изпитан хостинг провайдър, който отговаря на всички от изброените по-горе условия. Освен това цените са ниски, качеството е много високо, поддръжката е супер професионална и уеб сайтовете Ви ще зареждат много по-бързо. Освен това може да изпробвате напълно безплатно всяка една хостинг услуга преди да платите и да прецените сами дали си заслужава! Освен това с всяка поръчка до 31.12.2015 г. с промокод “PROMO16” ще получите 2 безплатни месеца хостинг! Възползвайте се!

Надявам се статията да Ви е била полезна!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!