≡ Menu

Имотите в Европа поскъпват

Официалната статистическа служба на Европейския съюз Евростат съобщи данните за цените на недвижимите имоти в страните-членки на ЕС за първото тримесечие на годината. Като цяло, на територията на целия Европейски съюз цените на жилищата са поскъпнали с около един процент. Най-голямо е поскъпването на имотите в Естония – с над 17 процента, в Латвия – с над 10 процента и в Исландия – с над 9 процента. Най-силно са поевтинели жилищата в Хърватия – с почти 10 процента, в Словения – с около 7 процента и в Кипър – с около 5 процента.

Според официалните данни на Евростат, имотите в България са поскъпнали с 0,7 процента за първите три месеца на 2014 година. Данни от имотните агенции показват огромен ръст на броя на сделките през второто тримесечие на тази година – общо за страната ръстът на количеството сключени сделки е около 33 процента по отношение на първите три месеца от 2014 година.

И по време на сезона чужденците продължават да предпочитат имотите по южното българско Черноморие. Не се оправдаха и песимистичните прогнози, че войната в Украйна и Световното първенство по футбол ще повлияят върху туристическия сезон и върху пазара на имоти. Напротив, за месец юни на тази година се отчита голям ръст на туристите от балтийските страни – над 40 процента, както и 18 процента ръст на руските туристи. Руските купувачи все така купуват имоти в Бургас и района около Бургас, тъй като в този район имотите са с най-доброто съотношение между качество и цена.

Според експертите на пазара на имоти, ръстът на цените и на броя сделки през първото полугодие на тази година свидетелства за това, че кризата на пазара на имоти в България е окончателно преодоляна и пазара започва да се променя във възходяща посока. Нарастват покупките на имоти с инвестиционна цел, за отдаване под наем – според водещи агенции в страната поне 20 процента от всички сделки през първата половина на годината са с цел получаване на доход от имота.

България продължава да бъде европейският магнит, който привлича към себе си и туристи и купувачи на имоти поради ниските си цени и ниските си данъци. По данни на Евростат от началото на 2014 г, цените на продуктите и стоките в България са с около 48 процента по-ниски от средните за Европейския съюз. На другия полюс е Дания, в която цените са с около 40 процента по-високи от средноевропейските. Конкретно що се отнася до цените на т.нар. луксозни стоки като алкохол, кафе и цигари, те са най-ниски именно в България. Също най-ниски, сред всички страни-членки на ЕС, са и българските данъци.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!