≡ Menu

Имотите в безлюдните селски райони

В годините на преход много от регионите на страната обезлюдяха, тъй като закритите работни места принудиха повечето млади, а и тези на средна възраст- хора да потърсят препитание в големите градове с развита промишленост. Това обезлюдяване на селските райони и по-малки градове доведе до не малко количество изоставени къщи, които се рушат с всеки изминал ден, в очакване на своя нов собственик.

За щастие това чакане приключи за много от имотите в районите с красива природа и те намериха своите нови, често чуждоезични собственици. Преди голямата финансова криза доста от поданиците на развити западни страни се втурнаха стремглаво да купуват имоти у нас, с цел постоянно или сезонно пребиваване.

Тези чужди поданици най-често бяха възрастни хора, живеещи у нас със своите скромни за техния и високи за нашия стандарт – пенсии. Те пък на свой ред привлякоха и доста по-млади свои сънародници, някои от които със своите големи семейства останаха да живеят постоянно у нас.

Това, което най-силно привлече тези средностатистически западняци в нашата родина е несъмнено красивата природа и умерения климат по нашите географски ширини. Малката територия, наличието на море и планини и най-вече ниската цена на недвижимите имоти бяха стимул, който никой разумен човек не би пренебрегнал.

И така у нас се настаниха стотици чужди семейства, които се заселиха именно в селските райони, като най-предприемчивите видяха възможност за доходоносен бизнес, заемайки се с така наречения селски туризъм с имоти до Велико Търново. Този вид туризъм е основен антипод на живота в големите мегаполиси и една екзотика за повечето жители на големите световни градове.

Въпреки лошите пътища, липсата на канализация, понякога и електричество, а не рядко и на магазини за стоки от първа необходимост в селските райони у нас не успяха да спрат тези чуждестранни ентусиасти да купуват и стопанисват имоти, от които нашия сънародник бе принуден да се откаже. Дали бъдещето на селския туризъм е единствено в ръцете на чуждестранните поданици, само времето ще покаже, но добрата новина е, че не всички красиви местности в страната ни ще останат само диви кътчета, през които преминаваме на път за някой пренаселен курорт или обезлюдяващ град.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!