≡ Menu

Има ли смисъл от iPhone 4S?

iPhone-4SПреди около месец се появи наследникът на iPhone 4, а именно-iPhone 4S. Има ли смисъл от него, и трябва ли да заменяте 4-ката с 4S? Краткият отговор е не. А какъв е дългият?

Дизайн

В тази графа телефоните са идентични-4S е 1:1 с предшествника си. Ето защо няма голям разбер мемжду това дали държите 4 или наследникът му. Подобна обърквация се получи и при 3G vs 3GS.

Процесорна мощ

Работещият на 800 MHz процесор (всъщност е 1GHz, но с тази честота работи само на iPad) A5 се справя доста добре, в предвид, че самата iOS е писана за хардуера, на който върви. Процесорът вече има още едно ядро, но това почти не означава, че 4S е описаното от Apple “7 пъти по-бърз”. Всъщност, дори 3G върви без накъсвания, именно поради оптимизираният софтуер, който както казах вече е писан за хардуера, върху който работи. Може би когато представят iPhone 5, предполагам с четириядрен процесор, и се появят игри и приложения, въпозлващи се от него ще има смисъл, но към този момент такъв няма.

Операционна система

iOS5 работи добре дори на 3G. Единственото превъзходство на iOS5 в 4S е наличието на Sir i (виртуалния асистент). Той е все още в beta фаза (с която Apple се извиняват, в предвид честите неадекватни отговори, получени след питане). Siri работи след хак и на iPhone 4, макар и не толкова добре. Но ако асистента не Ви трябва, то откъм софтуер няма какво да получите.

Екран

Екранът е същият – Retina Display, за съжеление губещ от Reality Display-а на XPERIA Arc и SAMOLED+, дисплеите на SAMSUNG, NOVA, дисплеите на LG 3.5 и.т.н.” вече са недосатъчни, и телефоните от другият лагер (Android) се ползват с предимство. Или с една дума – ако при представянето си лятото на 2010-та Retina беше впечатляващ, то сега е поредната технология за оптимизация на дисплейните характеристики.

Камера

iPhhone 4S наистина получи голямо подобрение спрямо камерата на iPhone 4, но не до такава степен, че да ви се наложи да сменяте 4-ката с 4S. Камерата вече записва в 1080p, а цветовете са доста реални и наситени, поради наличието на сензор от SONY. Или с една дума 4S снима осезаемо по-добре, най-вече откъм цветове и баланс на бялото, тъй като при 4 нярядко се забелязваше ефекта “бяло небе”. Това е единствената графа в която 4S наистина печели.

Батерия

Ето това са и официалните данни за батерии между 4S и 4:

4S:

4s-battery-backup

iPhone 4:

iphone4-battery-backup

Както виждате, батерията при 4S е малко по-зле. Допълнителен факта е, че напоследък се появяват доста оплаквания от различни потребители, съобщаващи за точенето на батерия за броени часове, което допълнително прецаква положението на 4S спрямо 4. Още има и докладвани проблеми са жълтеенето на дисплея и проблеми с приемането на SIM карти.

В крайна сметка нужно ли е да замените 4 с 4S? Отговорът е не, но ако имате някое от предходните поколения, и желаете да останете с Apple то определено си заслужава. A5 процесора, подобрения екран и дизайн, както и набор от възможности дават изключителна преднина на 4S пред 3GS, 3G и първият iPhone 1, но спрямо 4 предлага само по-добра камера. В крайна сметка изборът си е Ваш. Но за мен няма смисъл.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!