≡ Menu

Има ли разлика при мъжки и женски косопад?

Косопад при мъжете и косопад при жените са две коренно различни понятия. Докато при силната половина от човечеството голата глава се смята за признак на мъжественост и сексапил, при дамите това съвсем не е така. Представителките на нежния пол изпадат в сериозен колапс при оплешивяване и изтъняване на косата, използват безброй рецепти и козметични средства за замаскиране на проблема. Тези действия обаче не водят до трайно разрешаване на този медицински проблем, а само прикриват характерните симптоми.

Не се учудвайте, но милиони жени по целия свят страдат от косопад, а в процентно съотношение техният брой е около 50. Обичайно при тях оредяването на косата започва към 40 години, често по време на бременност и раждане. Наблюдават се много причини, а още повече са методите на лечение.

Митове за косопад

Косопад при мъжете в 90 % от случаите се дължи на андрогенната алопеция, предаваща се по наследство чрез гените. При жените обаче нещата са доста по – различни и при тях причините са няколко десетки. Сред най – популярните митове за женския косопад са носенето на перуки, шапки, боядисването на косата и други. Всъщност основните причини са други, а най – големият враг на хубавата прическа и при двата пола е хормонът дихидротестостерон.

Дихидротестостерон и косопад

Оплешивяване при мъжете и жените се случва под въздействието на отпадъчния мъжки хормон дихидротестостерон (ДХТ). Той се образува под влиянието на ензима 5-Алфа редуктаза, който взаимодейства със свободно циркулиращия с кръвта тестостерон. ДХТ блокира естествените функции на космените фоликули и на практика ги нокаутира, като ги свива и не позволява да работят както се очаква. В крайна сметка приспиването на фоликулите принуждава косата да умре от глад, тъй като това я лишава от хранителни вещества.

Развитие на косопад при мъже и жени

Мъжете почти винаги оплешивяват по един и същи модел – от челото към темето или обратно. При жените обаче състоянието на косопад се развива под няколко основни форми – изтъняване на косата, олисяване на отделни малки петна, окапване на цели кичури и др. Доста често при тях плешивостта е симптом на друго, много по – сериозно заболяване.

Възможно ли е промяната в начина на живот да предотврати косопад?

Категорично да. Повечето специалисти са убедени, че състоянието на косата е напълно достоверно огледално отражение на цялостното състояние на тялото. Начинът на живот може не само да предизвика косопад, но и да повлияе на скоростта на развитие. Така например неправилното хранене и силният стрес могат да предизвикат оплешивяване и да ускорят симптомите. Също така лоша шега могат да изиграят химическите бои за коса, както и други изкуствени козметични и разкрасяващи продукти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!