≡ Menu

Има ли нежелани ефекти при използването на бои за коса?

Известно е, че голяма част от трайните бои за коса съдържат химикали, които са способни да премахнат, подменят или покрият естествени пигменти, намиращи се във вътрешната част на косъма. Използването на тези вещества може да доведе до редица странични ефекти, включително временно дразнене па кожата, алергия, изтъняване и накъсване на косата, промяна на цвета на кожата и неочаквани резултати при крайния цвят на косата. Към страничните ефекти на някои бои за коса можем да прибавим окапване и трайно оплешивяване.

Сведения, предоставени от няколко марки бои за коса, сочат, че ако тези вредни химикали се приемат от организма чрез вдишване или при храносмилане, може да се достигне до запек или други увреждания на вътрешните органи. Все още има големи разногласия по въпроса дали използването на бои за коса не води до по-сериозни смущения като отравяне с олово.

бои за коса

бои за коса

Раздразнение на кожата и алергия

Не малък процент от клиентите на бои за коса са изпитвали тези нежелани ефекти. Симптомите при алергична реакция могат да включват зачервяване,рани, сърбеж, усещане за парене и дискомфорт. Не винаги тези неприятни последици се появяват веднага след нанасянето на бои за коса, понякога това отнема часове.

Увреждане на косата

Коса, чийто структура е била третирана с прекомерно много химикали се счита за изложена на особен риск. Резултатите може да са суха, груба и чуплива повърхност. В реди случаи косата може да се увреди до толкова, че да окапе изцяло. Това е особено актуално за Афро-Карибски тип коса. Съществува лечение, но най-ефективния метод е спиране на третирането с химикали, докато не израсте нова и здрава коса.

бои за коса на растителна основа

бои за коса на растителна основа

Оцветяване на кожата

Кожата и ноктите са направени от същия кератинизиран протеин като този на косата. Това означава, че окапвания и прекомерно нанесено количество бои за коса извън линията на косата,може да доведе до оцветяване на кожата. Рискът е по-голям при тъмни нюанси и при хора със суха кожа на лицето. Тази нежелана реакция изчезва, когато кожата възстанови естествено предишното си здраво състояние. Процесът отнема от дни до няколко седмици. Можете да се предпазите като нанесете тънък слой вазелин или маслена основа по линията на косата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!