≡ Menu

Изработка на лого няколко прости правила за успех!

Изработка на лого е преди всичко, както творчески процес, така и целенасочен маркетингов трик, за привличане вниманието на клиентите. Едно лого по своята същност е идентификатор и като такъв изиграва важна роля за успеха на един бизнес. Ако си представим бизнес без лого или пък такъв със зле изработено лого, то можем индиректно да го сравним с отишла на парти дама, но по нощница например. Тя прави впечатления, запомня се, но с лош вкус, който скоро бива забравен! Така и едно лого зле изработено прави впечатление, но погрешното и скоро бива забравено от клиентите. Затова е нужно изработка на лого да следва няколко простички правила за постигането на успех в начинанието:

  • Замисъл – нито един творчески процес или пък целенасочено действие, което не носи смисъл с себе си не са успешни. Неуспеха идва от липсата на идея, която по своята същност носи на плещите си целия смислов товар, с който едно лого излиза пред света и представя стоящата зад него фирма. Колкото и красиво, динамично и гъвкаво лого да се направи, не внушава ли някаква идея е обречено на провал.
  • Размер и баланс – от гледна точка на чисто визуалното си представяне едно лого ще изглежда зле, ако в него не откриваме някакъв баланс и хармония. Нещо, което да го окрупни, като цяло и същевременно да ни накара да видим и последната малка подробност в него. С баланса, като че ли естествено идва и размера на логото. В това отношение гъвкавостта е правило номер едно при изработка на лого, защото независимо от малкия си или по-голям размер – едно лого винаги трябва да остава четимо, разпознаваемо и отличително за бизнеса, който представлява пред клиентите.
  • Стил и цвят – лого дизайна е, като рисуването на пейзаж с маслени бой, но ако махнем всичкия натрупан цвят, графичното изображение пак трябва да ни говори същото и да ни внушава идея и замисъл. Затова и самото създаване на лого, макар и лесно си е чист проба професионализъм. Стилът и цветът трябва да се допълват, взаимно да се изразяват и същевременно да могат да съществуват един без друг в едно малко знаково изображение, каквото е логото. Стилът най-точно, педантично и ясно, трябва да следва стилът на компанията или ако го поставя в противовес, то той да е толкова уникален, че никой да не забележи разликата, освен с цел разпознаваемост.
  • Текст, форма и движение – изработка на лого може да е буква, цифра, форма, име, изображение, анимация или графика, но във всяка една от тези форми важното е едно лого да си остава лого. Тоест то служи за разпознаване, идентификация и внушение индиректно, без да дразни и да се натрапва, но и без да остава незабележимо. Всичко това се постига с премерени дози текст, движение ако щете и подходяща форма.

Тези 4 правила за успех, спазени при изработка на лого, няма как да не доведат до добър и смислен лого дизайн.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!