≡ Menu

Избор на подходяща подложка за ламиниран паркет

Поставянето на подходяща подложка е задължително при монтирането на ламиниран паркет. Тя служи за топло и шумоизолация, както и за обиране на леки неравности от настилката. На пазара се предлагат няколко вида подложки, като най-разпространена е полиетиленовата подложка. Тя е навита на ролка и се предлага с дебелина съответно 2мм, 3мм и 5мм. Този тип подложка се препоръчва за помещения с идеално гладка настилка или когато ламината ще се монтира върху вече съществуваща настилка (паркет, мокет, балатум и др.). Предимство на тази подложка е ниската цена, на която се предлага, като недостатък може да се изтъкне по-ниската плътност и по-ниски топло и шумоизолационни качества.

Подложка за ламиниран паркет

Подложка за ламиниран паркет

Подложка от екструдиран полистирол, по-известна като фибранова подложка или XPS, е с по-добри показатели от полиетиленовата. Предлага се на плоскости, най-често с размер 1кв.м. и дебелина от 3мм, 5мм и 9мм. Препоръчва се да се ползва в помещения където има нужда от обиране на неравности или повдигане на нивото на пода. Поради добрата плътност на подложката е удачно тя да се използва в натоварени помещения.

Кокосовата подложка се предлага с дебелина от 5мм, изработена е от естествен материал. Предлага изключително висока шумо изолация.

В магазините от веригите можете да откриете и специалните ламинирани паркети на Egger серия Compact, които се предлагат с фабрично залепена за основата им подложка. Тя значително подобрява здравината увеличава издръжливостта на ламината, намаля неприятното кънтене (например при стъпки с токчета върху ламиниран паркет) и подобрява комфорта.

Нашата верига от магазини за паркет предлага на своите клиенти и ламиниран паркет от марката Haro с революционната система за залепяне на ламинат Comfortec. При експеримент извършван чрез пускане на метално топче върху обикновен ламиниран паркет с полетиленова 2мм подложка и същия ламиниран паркет със система за залепяне Confortec е установено че при залепения с тази система ламинат шума, който се разпространява в стаята при ходене намаля с 60%.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!