≡ Menu

Изборът на покривни прозорци

Предлагаме ви няколко прости правила, съвети, за да се опрости вашия избор на покривни прозорци.

1. Площ на прозорците.

Първо, което е необходимо да се определи при избора на покривни прозорци е тяхната големина. Делът “1-10” е основното правило. То гласи: “За всеки 10 кв.м застроена площ трябва да се предвиди 1 кв.м прозорец. Изключение правят детските стаи, хола и студия, където това съотношение трябва да бъде “1-8”. Делът на “1-10” или “1-8” – в зависимост от помещенията – трябва да се спазва за всяко помещение;

2. Най-малко един прозорец в една и съща стая.

Изключения могат да бъдат тоалетни и технически помещения (килер, дрешник);

3. Местоположение на прозорците.

Разполагане на няколко покривни прозореца в едно и също помещение на различни места (на различна височина на покрива), дава повече светлина от един прозорец разположен в една област.

4. Височината (дължина) на таванския прозорец.

Ако искате да сте в състояние да гледате през покривния прозорец околния пейзаж, важно е да се позиционира в долния край на покрива на височина 90-120 см от пода. От това следва, че колкото по-малък е наклона на покрива на вашето таванско помещение, толкова по-голяма трябва да бъде височината на прозореца.

5. Стандартни размери на покривни прозорци.

За разлика от фасадните прозорци, покривните са произведени в стандартни размери. Всеки производител има собствен диапазон от размери. Обикновено той се състои от 6-14 основни размера, които са винаги на склад в търговските дружества. Предвид правилата от 1 до 4, вие ще трябва да изберете кои конкретни размери на прозореца ще поръчате. Съществува вариант да се направи прозорец по индивидуални размери, но това увеличава цената двойно и е нужно доста дълго време за производството на прозореца.

6. Материалът от който е направен прозореца.

Конвенционалния материал за производство тавански прозорци е дървото. Тези прозорци са много подходящи за абсолютно всички видове стаи, с изключение на бани и тоалетни. Поради високата влажност в тези помещения е препоръчително да се монтират пластмасови такива или дървени покрити със специален защитен слой от полиуретан.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!