≡ Menu

Зехтин или слънчогледово олио – вечното дерби в кухнята

Живеейки, творейки и битувайки в България, няма да е много трудно да дадем преимущество на някой от изброените горе. И зехтина и олиото са познати на българина, но победителят е ясен и предрешен в полза на олиото. Широко разпространен и обичан продукт, който намира своето приложение всеки ден на нашата маса, доставяйки ни наслада при всеки допир на някое ястие с него. Тук ще се опитаме да сравним няколко показателя, доказващи че има хранителни продукти много по-полезни и много по-значими в чисто химически състав от олиото. Това е зехтинът с неговите вкусови качества и здравословен ефект върху цялостното здраве на човек.

зехтин

зехтин

Запознавайки се от по-близо със зехтина и неговите качества през последните години, той става все по-предпочитан за кухнята, но стоейки бутиково в нея. Неговото използване се охарактеризира с използването му в засукани средиземноморски салатки с риба тон и т.н., но обичайното му и единствено употребяване е немислимо за средностатистическия българин и под него стандарт. Всяко хубаво нещо има и своята цена, а тя никак не беше малка преди време, когато зехтинът беше абсолютен лукс по магазините. Цената му в сравнение с олиото стигаше етапи от тройно и четворно по-скъп в неговото най-качествено проявление – extra virgin. Точно в тази връзка четем нататък…

студено пресован зехтин

студено пресован зехтин

Зехтинът бива няколко вида, според сорта маслини и технологията му на производство. Те са extra virgin (придобит само чрез студено пресоване), pomace (придобит от остатъчните материали на extra virgin) и mix (представляващ смески от двата вида зехтин с наличие и на олио). За най-качествени обаче по произход се смятат гръцките маслини. За тази цел купувайки си какъвто и да е зехтин, смятайки че той води своето начало от южната ни съседка, проверявайте внимателно информацията на етикета и това къде е бутилиран зехтинът. В трите описани вида горе pomace зехтинът е най-евтин и най-широко разпространен и с цена доближаваща се в малка степен до тази на олиото.

готвене със зехтин

готвене със зехтин

Олиото си остана безпрецедентен лидер, тогава когато говорим за цена и разпространение по нашите ширини. Предвид суровината, от която се добива (слънчогледовата семка) и нейната национална разпространеност, неговата цена варира в абсолютно всеки ценови диапазон. Един от големите недостатъци на олиото е неговата ниска точка на прегаряне, което довежда до изпускането на вредни токсини и повечето отлагания по страните на кръвоносните ни съдове. Така наречения холестерол и вредите, които той нанася при прекаляване с него.

Зехтинът от друга страна има много по-висока степен на прегаряне. Начинът му на производство (студеното пресоване) предопределя неговите положителни вкусови и здравословни качества, правейки го винаги правилният избор в кухнята. Вече все по-често по магазините можем да срещнем 4 литра зехтин за цената на 5 литра олио, което е една добра оферта, тогава, когато искате да дарите Вас и Вашето семейство със здраве и повече усмивки.

зехтин extra virgin

зехтин extra virgin

Предлагаме Ви да се запознаете с продуктите, предлагани от един от лидерите на българския пазар в дистрибуцията на зехтин от всички видове. Ние сме компания с повече от 15 годишна традиция в сферата. Пълния профил може да разгледате в представянето й във фирменния каталог.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!