≡ Menu

За нефт и въглища предпочитаният транспорт е морски транспорт

Морски транспорт и до днес остава най-използваният, що се отнася до обема на товарите. Той е и относително най-евтин като съотношение между обема товари и цената. Конкуренцията му в наши дни по въздух и по суша е жестока, но има стоки като нефта и въглищата, при които морски транспорт е силно предпочитан и сякаш не виждаме негова алтернатива в бъдещето.

 

морски транспорт контейнери

морски транспорт контейнери

Всъщност морски транспорт е тясно свързан с историята на човечеството. Когато не са съществували железниците, самолетите са били само една утопична мечта, а разстоянията по суша са се взимали за седмици и месеци, морски транспорт е работел под пълна пара (фигуративно казано). Обменът на стоки между далечните континенти се е извършвал изключително по вода. Подправки, кафе и какао, екзотични плодове и зеленчуци, коприна и непознати животински видове, всичко се е товарело на корабите и морски транспорт се е превръщал в път за опознаване, сближение и прогрес.

Неслучайно Великите географски открития са направени в името на развитието на морския транспорт. Или с други думи нуждата от съкращаване и усъвършенстване на познатите маршрути е накарала смелите мореплаватели да търсят нови пътища и да намират нови континенти. Заедно с откритията на нови земи те са откривали и нови, непознати за тях растителни култури, човешки раси, несметни богатства. Морски транспорт е бил средството, с което са направени достояние на човечеството хиляди непознати неща.

 

морски транспорт

морски транспорт

Христофор Колумб, Вашко да Гама, Магелан, Америко Веспучи и много други записват имената си със големи златни букви в историята на човечеството, но и в историята на морския транспорт. Защото по техните стъпки моментално хукват хиляди и скоро новите маршрути се превръщат в “утъпкани” пътища за моряците и търговците. По тях потичат в двете посоки хора и стоки, морски транспорт неимоверно покачва цената си. Векове наред той ще остане единственият начин да се придвижиш до Двете Америки или до Австралия например.

Морски транспорт е “виновникът” да познаваме днес тютюна, доматите, чушките, боба и обратното – корабите закарват в Америка коня, алкохола и още много други неща. Разбира се, както е с всички неща, така и морски транспорт е с противоречиво значение. Именно на моряците разчитат кралете, за да колонизират новите земи. Корабите транспортират войските за потушаване на бунтовете. Чрез тях разцъфтява търговията с роби, благодарение на тях днешните афро-американци са там, където са, а индианците са толкова колкото са.

Днешният морски транспорт, разбира се, не е вече тоталният транспорт, той се конкурира с редица други, но остава неизменно в челото на търговията, услугите, за съжаление остава значителна ролята му и при воденето на войни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!