≡ Menu

Дентален лазер и възможностите му за лечение

Дентален лазер днес е нещо често срещано и използвано. Всъщност лазерите са открити за медицината и стоматологията отдавна, още през 60-те години на 20 век. До преди няколко години масово в стоматологичната практика се използваха ниско енергийни лазери с честота на вълните до 750 нанометри. Днес, обаче високо интензивните лазери са навлезли все повече в денталната медицина, с оглед на много по-голямата гама от предлагани възможности за лечение. За разлика от доскоро използваното конвенционално третиране на проблеми в устната кухина и със зъбите, лазерното третиране е безкръвно, безшумно, много по бързо относно процеса на възстановяване и ефективно. Различните апарати и технологията им за един дентален лазер, дават възможност да се използват лазерни лъчи с определена дължина на вълната и интензитет на действие. По този начин различните състояния се третират различно и така адекватно се извършва едно подходящо лечение.

Зарастването на раните след една лазерна интервенция в устната кухина е много по-бързо, отколкото при обикновена интервенция. Необходимото лечение на зъбни корени е значително по-безболезнено, а тъканта в устната кухина се стимулира за възстановяване. С лазерно лечение се третират заболявания на венците, кариеси, заздравяват се рани в устната кухина, като афти и възпалена тъкан, прави се физиотерапия на нерви и други. Днес благодарение на високо интензивните лазерни апарати, дентален лазер може да се използва и в лечението на твърдите зъбни тъкани. Така гамата от манипулации се простира от обработка на джобовете на венеца до сложни стоматологични хирургични операции. Не бива да забравяме и естетичните процедури, като избелване на зъби например.

Ако се фокусираме върху ниско интензивните лазери в стоматологията, то те са използвани отдавна в страни, като Япония, Русия и САЩ. Макар и заменени от високо интензивните лазери напоследък, тези лазери съвсем не са отживелица. Те действат върху всички системи на човешкото тяло благотворно. Начинът на действие е, чрез био стимулация. Именно тази стимулация възобновява клетъчната обмяна и е главния виновник за регенерацията, възстановяването и подмладяването на клетките. Като цяло лазерното лечение и облъчване има по-скоро положителен ефект в много медицински области, не само в областта на стоматологията. Важното, обаче е специалистите ползващи дентален лазер да бъдат добре обучени и професионално да боравят с техниката. Така адекватно ще взимат решение, кога какъв вид лазер да използват, с каква дължина и интензитет!

При интервенции с лазер за лечение на различни проблеми в устната кухина и зъбите е важно да се отбележи, че лъчението от лазера може да увреди очите. Затова винаги тези процедури се правят с подходящи защитни очила, както за пациента, така и за зъболекаря. Общо казано в България тепърва това съвременно и напредничаво лечение ще навлиза все повече. Големите и добре оборудвани дентални кабинети, както и болници като цяло вече ползват лазерите по предназначение. Но пътят лазерното лечение да замести конвенционалното е много дълъг, а и само времето ще покаже, доколко това може да се случи. Дентален лазер е опцията за бързо, безболезнено и ефективно дентално лечение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!