≡ Menu

Да хвърлим малко светлина върху новите енергоспестяващи крушки

Малко теми разпалват ожесточени спорове между мислещите потребители, както правят тези за осветителните крушки.

Това никога не е било по-вярно от сега, имайки предвид скорошната върволица от коментари по повод постепенното премахване на традиционните електрически лампи с нажежаема жичка и преминаването към енергоспестяващите крушки, които са бъдещето на ефективното осветление.

Някои опасения на потребителите са със сигурност легитимни. Много хора се оплакват, споделяйки личните си преживявания от подмяната на стандартните осветителни тела с компактни луминесцентни лампи (известни и със съкращението КЛЛ). Някои коментатори дори положиха клетва, че ще натрупат достатъчно крушки с нажежаема жичка, за да продължат да ги използват до края на живота си. Но повечето от тях са крайно неинформирани за тази трансформация, която се случва в осветителната индустрия, и повтарят като папагали общоразпространени митове и преувеличения.

В обобщение нека кажем, че преходът от 130-годишната технология с нажежаема жичка към по-енергийно ефективните крушки е труден. А и всички познават светлината от най-ранните представители на енергоспестяващите крушки – луминесцентните пури, които предоставяха наистина некачествена светлина. Някои експерти прогнозират, че компактните луминесцентни лампи, с всичките си недостатъци, са просто преходен елемент, който скоро ще бъде заменен от LED и други подобни технологии.

В опит да хвърля малко повече светлина върху промените в бранша на осветлението, нека дам тук отговори на някои от най-честите оплаквания.

“Властите забраняват използването на традиционните крушки, без да се съобразят с предимствата им.” Това не е вярно. Властите изискват осветителните тела да използват по-ефективно енергията. Ето защо новите лампи следва да работят с енергоспестяващи крушки, халогенни осветителни тела или LED. Именно защото те са поне 25% по-енергийно ефективни, а старите лампи с нажежаема жичка не могат да бъдат използвани, въпреки, че някои отделни представители от най-новите поколения обикновени крушки отговарят на стандарта.

От практична гледна точка, компактните луминесцентни тела спестяват повече енергия, дори и от най-новите лампи с нажежаема жичка. И поне за момента енергоспестяващите крушки са най-вероятният избор, защото те са обикновено и най-евтиният вариант.

Потребителите могат да продължат да използват старите си крушки, но в крайна сметка те няма да могат да ги купуват повече. Осветителните тела със специално предназначение не са обект на новите стандарти. A въведените правила, започнали с премахването на 100-ватовите крушки, продължили с 75-ватовите и 60 и 40-ватовите, вече влизат в сила. Изискването е част от приложението на законите за енергийната независимост и сигурност, приети преди доста време вече.

Добрата новина за тези, които мразят енергоспестяващите крушки, е, че на пазара навлизат нови LED лампи, за които има голяма вероятност да изместят конкуренцията със своята трайност. Поне така твърдят специалистите, които тестват осветителни тела от много производители, преди да излязат на пазара.

В лабораториите за експерименти се концентрират все повече върху светодиодните тела, което води до прогнози, че на пазара ще виждаме все повече LED лампи. Все пак енергоспестяващите крушки ще са силна алтернатива, защото са вече познати на потребителите, а и имат по-ниска цена.

LED-вете действат по-скоро като традиционните лампи с нажежаема жичка – с мигновено включване, предлагайки по-дълга продължителност на живота и по-висока енергийна ефективност, в сравнение с компактните луминесцентни лампи.
Много клиенти, които са недоволни от работата на флуоресцентните крушки, със сигурност ще дадат шанс на светодиодните.

Понякога възниква проблем с електрониката в основата на енергоспестяващите крушки, вследствие на топлината. Така че все пак е възможно такова осветително тяло, особено намирайки се много близко до тавана, да изгори доста по-бързо от гарантирания срок на опаковката му.

Обикновено властите препоръчват да се закупуват само енергоспестяващи крушки, които са сертифицирани с Energy Star лого. Те са с най-високо качество и имат минимална гаранция от две години живот, считано от датата на покупката. За приложения за вграждане пък трябва да следите за надпис „със закрит рефлектор“ на опаковката. Тези модели преминават тест за висока температура, като така се осигурява по-надеждната им работа.

Разпространен страх е този от живака, който се намира в енергоспестяващите крушки. В компактните луминесцентни лампи има малко количество от този елемент – толкова малко, че е достатъчно за покриването на върха на игла. Тези осветителни тела се нуждаят от живак, за да работят. Вие никога няма да бъдете в контакт с него, освен ако крушката не се счупи.
Ако това се случи, компетентните органи препоръчват да напуснете помещението и да оставите то да се проветри през отворените прозорци. В такива случаи се съветва и да изгасите климатизацията (ако има инсталирана такава) и да почистете остатъците от крушката ръчно, като ги изхвърлите в херметичен контейнер или сак. Поставяйте отломките на открито. Така ще предотвратите всякакъв риск. А скорошни проучвания показаха, че изпаренията на живака не могат да достигнат пикови концентрации, които да са вредни за вас.

Така че не се предоверявайте на всичките мнения и „експертни“ съвети, които можете да намерите в интернет за енергоспестяващите крушки. Винаги се консултирайте с търговеца (както аз направих за моите с отдела на енергоспестяващи крушки), от който ги закупувате, и четете описанието на опаковките им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!