≡ Menu

Да научим английски език заедно – „Рибата е вкусна, но има много косми”

Здрасти, аз съм Фемке…

„Езикът не е лего. Трябва да се учат цели изречения, а не само отделни думи и правила” – смята холандката.

От Ана Йованович„Рибата е вкусна, но има много косми”. За секунди по време на вечерята настъпва тишина. Фемке дори не разбира, че е казала нещо не както трябва. Връща погледа си към елегантно разсъблеченото тяло на рибата в чинията и упорито продължава да се бори с „космите” й. Гостите мълчат, „светски лицемерно”. Веднъж една чужденка в София ми разказваше за най-хубавите си години, прекарани в „езическата” /разбирай, езиковата/ гимназия в Мюнхен. И аз „светски лицемерно” се правих на разсеяна. Иронично си помислих, че дори героите на Тери Пратчет биха позаведели на „езическото” й минало.

Веднъж на маса вместо cabbage упорито използвах думата garbage. Нямаше да забележа каква глупост съм допуснала, ако един мил американец не ми обърна внимание. Някои учат езици с очи, други с ръце, а трети с ушите си, но болшинството ползват и трите метода. За да проговориш чужд език не трябва да се притесняваш, че ще сгрешиш. Фемке Бекс, в училището си за езици, смята, че личният подход при изучаването на чужд език е адекватният и модерен начин да накараш някого да проговори.

Аз лично смятам, че най-голямото престъпление е да ти го поднасят формално. Идеята не е да препускаш с бясна скорост от ниво в ниво, а просто да говориш свободно и да звучиш на място в конкретните ситуации. Когато пред теб застане чужденец, за да те научи на езика си, няма как да не ти влезе в кожата, защото и той се е сблъсквал с подобни ситуации. Училището се намира на стотина метра от софийската Опера и на две крачки от любимото Cakеy Bakеy. Стара кооперация от 30-те години, вити стълби, френски прозорци, тъмни греди, много въздух, бяла светлина и особен вид приятна тишина. Не бих го нарекла типично училище, защото тази дума в главата ми събужда други асоциации – желание за бягство, скука или страх, че ще се изложа.

Училището е място където поне за малко може да отсвирите „ляво” функциониращата си част на мозъка, разума, и рязко да завиете на дясно. Тук се учат езици, без да се робува на скучните методи. Това не означава, че в училището няма да ви подготвят за Toefl, Ielts, FCE, CAE или CPE. В училището има специален подход към децата. Те са най-благодатните ученици, защото интензивното им развитие на мозъка в първите години от детството дава уникална възможност те да усвоят два и повече езика чрез игра и с удивителна лекота.

В училището на Фемке може да изпиташ едно особено чувство на глад, нещо като стимул, порив, мотив за нови неща и нови преживявания. „В моето училище има хора, които са учили много, прекалено много граматика. Толкова много знаят за езика, че дори се притесняват да говорят. Винаги им казвам, че не е задължително граматиката на всяка цена да излиза от устата. Някои от учениците споделят, че понякога трудно разбират новините на ВВС. Успокоявам ги, че дори и самите англичани някога не ги разбират” – смее се Фемке.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!