≡ Menu

Във века на пластмасата – ухание на иглолистни дъски

Във века на пластмасата и изкуствените материали, дървото все още запазва огромен брой почитатели, които за нищо на света не биха се съгласили да им отнемат уюта, топлината, мекотата, ако щете, на бледожълтите иглолистни дъски. В началото те ухаят така, както ухае в гората след като е валял дъжд – на озон, а озонът (всеки знае) ухае на мечти и желание за живот. Като имаме предвид още и факта, че голяма част от горите у нас вече са борови, то никак не е за учудване голямата употреба на иглолистни дъски в строителството, мебелната промишленост и бита.

иглолистни дъски

иглолистни дъски

Разбира се, само част от отсечените иглолистни дървета (бор, ела, смърч) отива за направата на иглолистни дъски. Друга част е за производството на греди и летви, трета (най-некачествената) остава за огрев. (Тук би трябвало да отбележим, че материалът от всички тези дървета, както и самите иглолистни дъски, се нарича чамов материал.)

иглолистни дъски цени

иглолистни дъски цени

Избичените иглолистни дъски се разпределят за направата на мебели (в това число и за производството на фурнир), за дюшеме и паркет, за покривни и стенни ламперии. Всички дъски трябва да бъдат наистина от високо качество. Най-важното е да липсват остатъци от кора по тях, а също така да няма оцветени части. Ако са налице тези условия, въпросните дъски отиват в мебелните предприятия, ако имат остатъци от кора и оцветени части – заминават за строителството. Там трябват иглолистни дъски за направата на кофраж и за издигането на скелета, а в редица случаи за укрепителни работи.

иглолистни дъски за капак

иглолистни дъски за капак

С това употребата на вече добитите иглолистни дъски не се изчерпва. Те се използват и за направата на сечак. Разликата между сечака и покривната ламперия е, че в единия случай (при сечака) подпокривното пространство не се вижда, поради което могат да се използват по-некачествени иглолистни дъски, с остатъци от кора по тях, с дупки и деформации; докато в другия случай (при ламперията) – подпокривното пространство служи за таван на помещението и подбраните дъски трябва да са еднакви по размер, добре обработени, лакирани и прочие.

иглолистни дъски цена

иглолистни дъски цена

Независимо колко топлина, мекота и ухание излъчват любимите ни иглолистни дъски, добре е да имаме предвид обстановката, за която ни трябват те. Ако е да обзаведем вилата си, май всички чамови мебели са добре дошли. Вилните помещения и пространства сякаш са създадени точно като за тях.

иглолистни дъски капак

иглолистни дъски капак

По сходен начин стоят нещата с подпокривните и със стенните ламперии от иглолистни дъски. Къде, ако не на вилата, те биха стояли така на място и толкова добре вписани в атмосферата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!