≡ Menu

Време

Нека се опитаме да си представим свят, в който времето не е от значение. Трудно нали.

Знаете годината, месеца, седмицата дори и денят. Часовник виси на стената ви, на ръката ви, та дори и на таблото на колата ви. Имате график, календар, време за вечеря, време за разпускане, време за филм и други забавления. Стриктно следим времето…
Навсякъде около нас, това не важи.

часовници

часовници

Птиците, не закъсняват. Колко често виждате кучето или котката си да поглежда към часовника? Вълкът, никога не закъснява за вечеря. Човекът е единственото същество, което се вълнува от времето. Часовника тик-така, отмерва кога е следваща ни среща, отмерва с колко минути закъсняваме, отмерва времето ни. Спазването на определен график е заложено като обща приета социална норма. Експеримент е доказал, че ако човек бива оставен известно време в стая без никакъв способ за измерване на изтеклото време, той губи възприятие за отминалото време. Един час изглежда като два, ден изглежда като седмица, а седмицата като месец.

време

време

„Всичко е относително“ – Албърт Айнщайн. Докосването на нагорещен тиган за една минута, ще ви се стори като че ли тази минута е цял час. Докосването на „гореща“ жена за един час – този час ще ви изглежда като само една минута. Всичко е относително…

Поради това човека е създал уред, чрез който да овладее, до колкото е възможно, силата на Времето – часовника. „Имам още 5 минутки“ – изречение изричано от всеки поне веднъж в живота ни. Това изречение не е би било възможно, без начин за отмерване на времето. Точно тук, влиза в употреба часовника. Той ни пази от закъсняване, помага ни да спазваме графиците си, казва ни кога е време да си починем от ежедневния стрес на нестихващия забързан начин на живот.

часовник

часовник

Съгласни ли сте, драги читатели, че без часовника сме загубени. Бизнес срещите ще се провалят, защото точността е всичко в едни бизнес отношения. Точността е отново нещо възприето от социалното норма. Дори и за най-тривиалната среща с приятели в ресторант или бар, точността се цени. В уречения час, на уреченото място.

За миг си представете един работен ден без часовник, само да добавя, извънработното време няма да се доплаща.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!