≡ Menu

Видове акумулатори предлагани на пазара

Най- често акумулаторът се приема за синоним на оловно-киселинна батерия. Въпреки това, съществуват много други акумулатори, които се използват за автомобили. Въпреки че, те не са толкова известни като оловно-киселинните, тяхната популярност постепенно расте, най- вече заради непрекъснатите производствените и технологични постижения.

Оловно-киселинни акумулатори

Този тип батерии се наричат така, заради комбинацията от оловни електроди и киселина, която генерира електричеството в тях. Създадени са през 1859 г. и са най- старите акумулаторни батерии, които съществуват. Този тип батерии имат способността да предоставят висококачествени и високочестотни електрически токове, което означава, че клетките, от които са съставени, поддържат голямо съотношение мощност- тегло. Това допълнение ги прави по- привлекателни при автомобилните стартери. Също така оловно-киселинните акумулатори са по-евтини за производство, което ги прави най-разпространените автомобилни акумулатори в света.

Никелово-метални хибридни акумулатори

Те навлизат за масово използване през късната 1980 г. и са лесни за рециклиране, поради относителната липса на токсични материали. Също така, те имат висока енергийна плътност, която е количеството енергия, което може да се измери по тегло или обем, така че да са по- малки от оловно-киселинните батерии. Поради тази причина, никелово-металните хибридни батерии се използват при хибридни превозни средства, като Toyota Prius и хибридните версии на Toyota Highlander, Ford Escape и Saturn Vue. Все пак, те имат и своите недостатъци: могат да бъдат канцерогенни, а процесът по техния добив в мините, може да бъде опасен.

Литиево-йонни акумулатори

Те не са толкова разпространи сред колите, както при другите два вида акумулатори. Това се дължи на тяхната слаба издържливост и по-кратък срок на годност. Въпреки това, те имат ниска токсичност и по-висока енергийна плътност (това е способността да се съхранява повече енергия в по-малък обем). Безопасността, разхода и дългия списък с опасения са ограничили разпространението на тези батерии до няколко бройки, обикновено предназначени за скъпи коли. Но в момента се изследват и разработват нови технологии, с които да се подобри качеството на литиево-йонните акумулатори и да се повиши използваемостта им при хибридните коли.

Бензиновите коли имат оловно-киселинни акумулатори. Хибридните коли, от друга страна, използват никелово-метални хибридни акумулатори, за да намалят замърсяването и разходът на гориво.
Ако имате нужда от нов висококачествен акумулатор в каталога ни ще откриете голямо разнообразие от марки и модели с различен капацитет.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!