≡ Menu

Видове автоматични прекъсвачи

Един по-достъпен за всички ни начин да опишем какво представляват автоматичните прекъсвачи е да кажем просто, че те са електромагнитни устройства, които предпазват електрическата верига от така наречените токови удари. Осигуряват защита са съответната електрическа верига, което пък ни води до мисълта, че осигуряват защита и на нас самите, когато използваме електроуредите. Ето защо е добре да осъзнаем важността на автоматичните прекъсвачи – понеже те ни пазят ежедневно и са важна част от заобикалящото ни.

автоматични прекъсвачи цени

автоматични прекъсвачи цени

Автоматични прекъсвачи има навсякъде в ежедневието ни. Простите примери са в електроуредите – на всички нас са ни скъпи и необходими. Нормално е да искаме да бъдат защитени, тъй като така си спестяваме не само разходи, но и проблеми. Например компютрите ни, пералните, телевизорите ни – всички те са изложени на константен риск от повреда в следствие на напрежението в електрическата верига. Ето защо на тях са им необходими автоматични прекъсвачи – за да не се повредят, да останат защитени от огромното електрическо напрежение. Автоматичните прекъсвачи осигуряват постоянна защита от огромния риск, на който са изложени електроуредите ни.

автоматични прекъсвачи

автоматични прекъсвачи

Истината, всъщност, е, че автоматичните прекъсвачи работят на два принципа – според това, от което ни защитават, съответно от токови удари или претоварвания в електрическата верига. Принципните им на действие са коренно различни.
Ако използваме автоматични прекъсвачи за защита от токови удари, то тогава те работят чрез така наречената индукционна бубина или иначе казано, на електромагнитен принцип. Разчита се на силата от електромагнитите, за да задейства механизмите на автоматичните прекъсвачи. Работещите на този принцип автоматични прекъсвачи ни защитават идеално от къси съединения, осъществяват моментална защита, понеже изведнъж прекратяват подаването на електрически ток към веригата. Тези автоматични прекъсвачи се наричат още автоматични прекъсвачи с моментално действие.

автоматични прекъсвачи за ниско напрежение

автоматични прекъсвачи за ниско напрежение

Другият тип автоматични прекъсвачи работят на принципа на биметалната пластина, която се използва при направата им. Работят благодарение на повишаването и понижаването на температурата, заради което пластината се разширява или съответно се свива. Така задейства автоматичния прекъсвач. Реагират по-добре на по-малка големина за разлика от другите автоматични прекъсвачи и ни защитават основно от претоварвания, а не толкова от токови удари. Те позволяват на електрическия ток да тече по веригата, макар и да има тук-там така наречените „колебания”. Наричат се още автоматични прекъсвачи със забавено действие.
Разбира се, има още куп критерии, по които можем да различим автоматичните прекъсвачи и да използваме най-подходящите за нуждите си, но именно от нуждите ни зависят видовете автоматични прекъсвачи. Най-добре е да се поинтересуваме и посъветваме със специалисти преди да взимаме решения на подобни теми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!