≡ Menu

Пети Вердо – вкус, характер, история

Пети Вердо придобива слава, като купажно грозде за производството на Бордо. Понеже често трудно достига пълна зрялост, то не се отглежда широко, нито се използва особено в Бордо днес. Но това невинаги е било така. Всъщност гроздето, което е кръстено така заради малките си плодове, е едно от най-значимите видове за много Бордо шата в Медок през 18-и век. Голяма част от Пети Вердо по левия бряг е премахнато след опустошителна епидемия от филоксера в края на 19-и век. Малкото останало грозде от сорта е премахнато от лозята в Бордо след премръзване през 1956г.

Точният произход на гроздовия сорт Пети Вердо не е ясен. Възможно е обаче плодът да е създаден от кръстоска между Драч и Тресо. Смята се, че гроздето е един от първите сортове отглеждани в Бордо от древните римляни. Днес Пети Вердо е по-популярно в Медок. Не се отглежда много на десния бряг. Изглежда вирее най-добре на каменистите почви на левия бряг. Интересно, Пети Вердо има уникална характеристика, която не се открива у повечето други сортове. То ражда повече от два грозда на клон. Гроздето е много по-старо от Каберне Совиньон.

Плодовете на Пети Вердо имат нужда от много специфични условия, за да зреят, започвайки с правилното време по време на периода на цъфтеж. Ако времето не е добро през пролетта, плодовете няма да узреят и ще са със зелен цвят и вкус. Пети Вердо се радва на по-студена температура от повечето други Бордо сортове. То е много чувствително към вода и зрее по-късно от останалите. Това закъснение и момента на бране често пречат на плода да бъде включен във финалната бленда за повечето производители. Когато Пети Вердо се прибави към блендата, заради дебелата си кожа и естествена киселинност, то помага за изкарването на повече танини, цвят и свежест. Пети Вердо най-често се бере в Бордо, след като е обрано Мерлото и точно преди брането на Каберне Совиньон.

Пети Вердо невинаги се използва във финалните бленди, защото има проблеми със зреенето. Когато е част от микс обаче, то прибавя допълнителни танини, цвят и уникални вкусове, които се изразяват в нотки на цветя, маслини или много зрели боровинки. Когато не е добре узряло, гроздето е много кисело и неприятно за вино.

Пети Вердо е твърдо грозде с много танини. Това прави вината от него идеални в комбинация с богати, месни блюда като пържоли, люто свинско, телешко, дивеч, наденици.

В Бордо, 99% от случаите Пети Вердо се използва като купажно грозде, особено в Медок. Шаро Пишон Лаланде в Пояк разполага с някои от най-големите насаждения Пети Вердо в Мердок. Шато Палмър в Марго и шато Льогран в Сен Жулиен също се известни с големите площи Пети Вердо, доказвайки, че плодовете могат да зреят добре, което невинаги е било толкова лесно в югозападна Франция.

Интересно като факт е, че има няколко малки производителя в Бордо, които правят вина от 100% Пети Вердо.

Освен във Франция, Пети Вердо се отглежда в Аржентина, Австралия, Чили, Италия, Португалия и Испания.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!