≡ Menu

Затлъстяването

Причини за възникването на тази болест на века са намалената физическа активност и угаждането в храненето.

Според енергетиците 94% от енергията в трудовите процеси преди един век се е осигурявала от животинската и човешката мускулна сила. Днес в развитите страни 99% от работните процеси се осъществяват от машини. Нашият съвременник е значително обездвижен, а това води до намалена работа на някои органи – той използва до 1/10 от капацитета на сърцето, до 1/15 от дихателните си възможности, до 1/20 от силата на мускулите си.

Свръх храненето дава основание на някои изследователи да наричат хранителното затлъстяване болест на благополучието. Доказано е, че 98% от болните всеки ден приемат храна над нуждите си. Съвременникът десетократно е увеличил консумацията на захарни изделия (1- шоколадови бонбона осигуряват на организма 700 калории) и всеки ден злоупотребяват с тестените изделия. Консумацията на хляб е намалена, но е заместена от банички, понички, бисквити, кремове и т.н. Учените са категорични, че затлъстяването не е наследствено, но се възприемат хранителни навици на семейството – склонност към угаждане и преяждане.

Лечението на това неприятно заболяване включва мероприятия, отстраняващи причините и общоукрепващи средства. Енергийният разход може да се увеличи чрез усилена двигателна дейност (туризъм, бягане, плуване, каране на велосипед и други физкултурни занимания). Натоварването трябва да става постепенно и дозирано. Уместни са и водните процедури, масажите, сауната, морските бани, въглекиселите и хладките кални бани, пиенето на алкално-сулфатни води, климатолечение.

От съществено значение е ограничаването на калорийния внос. Пълното гладуване е нецелесъобразно. Учени от Кьолн в продължение на 4 седмици давали на 600 пациента само по 3 литра течности дневно и получили средно отслабване по 12 килограма. След 15 месеца било установено, че само 3% от пациентите запазили намаленото си тегло. Прилагана е и диетата “ескимос”, при която въглехидратите се отстраняват, а се предлагат предимно белтъчни храни (3 части) – месо, кашкавал, сирене, мляко, риба, яйца, извара и мазнини (1 част) – краве масло, олио и др. След 4 седмици постепенно се включват въглехидрати(полизахариди). При някои случаи японците предлагат иглотерапия – убождане на ушната раковина на определени места. При по-тежките случаи е предлагано оперативно лечение – временно или трайно изключване на част от тънките черва, за да се намали количеството на усвояваната храна.

За нашите условия най-целесъобразна се оказа диетата, при която дневно се осигуряват 1200-1500 калории. Тя включва 100-110 г белтъци (нетлъсти меса и риба, прясно и кисело мляко, обезмаслена и обезсолена извара, обезсолено сирене, яйца и пр.), 150-180 г въглехидрати (черен или ръжен хляб, плодове, зеленчуци) и 50 г мазнини (прясно краве масло, олио). От храната напълно се изключват захарта и захарните изделия, подсладените храни и напитки, тестените и тлъстите храни. В някои страни предлагат специални храни с голямо съдържание на растителен белтък и хляб с 25 пъти повече целулоза (дървесина на прах), с 25 пъти по-малка калоричност, но с по-голям обем (това потиска апетита). Солта и течностите се ограничават. Преминава се към 5-7-кратно хранене през деня (целта е стомахът да бъде винаги пълен и да се притъпява чувството за глад).

В примерните менюта закуската включва сок от моркови или домати, едно яйце, филийка хляб и кафе без захар. Обедът започва със салати (моркови, целина, зеле, домати, репички, краставици, листни зеленчуци) и продължава с печено или варено месо и плодове. Вечерята включва кисело мляко, месо или сирене. В евентуалните разтоварващи дни се предлагат плодове по 2 кг и извара 100 г или пък плодове и зеленчуци по 1 кг, кисело мляко 250 г и сирене 100 грама.
Предлаганите лекарствени средства не са чудотворни, а понякога дават и странични ефекти.

Повече Лекове в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!