≡ Menu

Антифриз – защита за колата в “разгара” на зимата

За студените месеци трябва да осигурите на колата си антифриз. Антифриз е необходим, за да се предотврати замръзване на охладителната течност. Тази функция на антифриза е от изключително значение, защото последиците от твърде ниски външни температури могат да са фатални за двигателя.

Антифриз трябва да започнем да сипваме през късната есен и най-вече “в началото” на зимата.

През зимния период температурите падат бързо и неочаквано, и топлината създавана от работата на вашия двигател не е достатъчна за противодействие на големия и неочакван студ. И се налага да се смени водата с  качествен антифриз.

антифриз

антифриз

При използването на антифриз е важно да бъде ясно за какви минусови температури е пригоден, при каква степен на студа осигурява ефективна защита. Обикновено информация за това има на всяка опаковка антифриз.

антифриз цена

антифриз цена

Антифризът е един от най-популярните консумативи за автомобила. Той може да се намери практически във всеки магазин за авточасти и консумативи и то на добра цена – добра от клиентска гледна точка. И тъй като бизнесът е подчинен изцяло на пазарните принципи, количеството на антифриза нараства с падането на температурите, което играе благоприятен ефект върху неговата цена.  Просто антифризът тогава върви и фирмите зареждат повече от него – и като прибавим голямата конкуренция на пазара, цената става ниска и приемлива. Затова не губете време, защитете автомобила от студа с антифриз. Нека колата ви не “мръзне”!

антифриз цени

антифриз цени

Начин на функциониране и реален ефект на антифриза

Всъщност антифриза има много интересна логика на функциониране. Независимо, че антифризът се бори срещу замръзването, по същество срещу ниските температури, мисията му е свързана с осигуряване на охлаждането на двигателя. Естествено, че топлината от работата на един двигател с вътрешно горене побеждава студа на въздуха навън. И то убедително. Тази убедителна победа обаче не засята охладителната течност, която при по-ниски температури може да замръзне. Така двигателят на практика остава без охлаждане и прегрява. Това не става  обаче, щом се намеси антифриза. Смесен с охладителната течност, антифризът предотвратява нейното замръзване и осигурява безпроблемното й охлаждащо действие. Така антифризът предотвратява в крайна сметка прегряването на двигателя.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!