≡ Menu

Фирма за шпакловане с поглед в историята

Шпакловките от вар са били използвани в строителството в продължение на хиляди години навсякъде от Япония до Европа. Накратко, с поддръжка, варовата мазилка не само ще „живее“ почти вечно, но всъщност ще става по-добра с напредването на годините.

Тук няма да говорим за шпакловки, а ще надникнем към един исторически ремонт. Докато старите проблеми с мазилката са уникални за всяка историческа сграда, с няколко основни инструмента и материали решенията сами започват да изникват.

Къщата Charlestown имала различни проблеми: постоянни вибрации от колите, които се движели по близките улици, олющена боя и висока влажност. Холът на втория етаж страдал от близостта си до главна улица със засилен трафик. Пукнатини се забелязвали по ъглите на тавана. За да се определи дали шпакловката е все още прикрепена към летвата е било нужно да се пробият няколко дупки и да се прецени разстоянието между двете. В този случай шпакловката вече не се придържала към летвената обшивка. Така че първата стъпка от ремонта била да се махне шпакловката. За да се направи това било инжектирано лепило под налягане през отворите, които са били пробити при анализа на шпакловката, а районът за работа бил затегнат с винтове и шайби. Лепилото създало широка, гъвкава връзка между шпакловката и летвата, която позволявала движение, усвояване на вибрации и опазване на историческата шпакловка. Когато лепилото било готово се отстранили затягащите шайби и винтове и всички пукнатини и дупки били запълнени с мека смес от вар и гипс, така че се получила равна среда.

Далеч от главната улица, шпакловката в трапезарията страдала по-малко от вибрациите, отколкото от лющенето на боята. Първоначално обхванати в бадана, водоразтворима боя, която често се използвала, таванът в крайна сметка бил покрит с модерна боя. С течение на годините, различните бои започнали да се разширяват и да се свиват с различна скорост – отворили се пукнатини в боята, които позволили на водните пари да рехидратират бадана, вследствие на което боята започнала да се лющи. Добрата новина била, че майсторите успели да отстранят останалата част от боята, без да навредят на шпакловката по-долу. Шпакловката след това била промита, оставена да изсъхне и боядисана. След много труд, известната историческа къща била напълно реставрирана.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!