≡ Menu

Корпоративна идентичност и изграждането и с изработка на лого

Корпоративна идентичност е тясно свързана с професионалния дизайн на лого и въобще изграждане имиджа на една компания пред конкурентите и обществеността. Така компанията ясно казва на конкуренцията и потребителите – това съм аз, имам следните цели и стремежи, отстоявам ги и се развивам! Различните маркетингови стратегии и дейности в една фирма не могат да се случат, без тя да има оформено определено лице пред хората, което да им показва, за да я разпознаят и запомнят. И все пак систематизирането на тази изработка на лого, което е самото начало на целия процес, следва определени стъпки, за да се случат нещата успешно.

Как се случва успешно вграждането на логото в цялостното корпоративно лице?

За да се случи това са нужни следните стъпки, които всяка една фирма, независимо от бранша си, трябва да следва и изпълни.

А именно:

Създаване на професионален лого дизайн – за да затвърдите и да започнете цялостното изграждане на една компания, то първо трябва да си поръчате професионално лого, което дизайнер да ви изработи. Това лого ще бъде символиката, характеристиката и нишката от невидим характер, която фирмата ще следва в представянето си. И така, как се създава лого, което е само ваше, уникално и наситено с посланията ви? Чрез проучване, чрез множество варианти и чрез обличане на думите в образи най-вече. Независимо дали логото ви ще следва модела на вашата марка и име, или чрез символиката на картинката ще съчетае минало и бъдещи стремежи, то трябва да се запомня. Не проговори ли едно лого в първите няколко секунди от виждането му от потребителя, то корпоративна идентичност трудно ще се изгради. Това е така, защото идентичността се нуждае от изчистена форма на въздействие, която на всички нива да проникне в съзнанието на клиента, а не само да присъства фактически. Именно само един опитен професионалист умее да съчетае нещата по този начин и при това отново самото време ще покаже, как ще се случат нещата!

Използване на логото абсолютно по всички рекламни и представителни за фирмата канали – едно лого се изработва не просто, защото така трябва или така правят другите около вас. Изработка на лого се прави, именно защото чрез нея изграждаме лицето на фирмата си, използвайки я в никакъв случай самоцелно, а свързано. Какво имаме предвид? Логото ви е готово, добро е и сега идва ред да се наложи. За целта го поставяте по визитките на самата фирма, използвате го в рекламните си кампании в социални мрежи, като Фейсбук, използвате го за реклама по опаковките на продуктите си, по билбордове, по клипове и фирмени облекла и в рекламните си материали и маркетингово стратегии най-общо казано. За да бъде това успешно, едно лого би трябвало да е изключително гъвкаво! Не е ли такова, значи нещата изглеждат аматьорски, а дали искате точно това да видят клиентите ви все пак? Не разбира се.

Налагане на логото във времето – тази трета и финална стъпка от процеса трае от година, та до 10-15 години дори във времето. Ако вземем за пример гиганта Кока-Кола и логото и, то едва ли мигновено нещата са се случили. Нужно е време да изградите корпоративна идентичност и то подобаваща, защото каквато и да е посредствена идентичност, работи във ваша вреда, а не полза. Затова заложете на професионално изработено лого най-напред, после използвайте го разумно и гъвкаво в рекламните си представяния и стратегии, и трето не го сменяйте с лека ръка. Как ще ви запомни обществото, като фирмата която сменя логата си през година или като компанията с дългосрочни традиции и иновации при това. Козметичната промяна на едно лого и неговото освежаване не е лоша идея, стига то да запази основния си облик и послание, а не да е напълно ново графично изображение. Единствено времето и добре направеното лого са средството за изграждане на фирмено лице. Разбира се, ако вие не сте коректен партньор или доставчик на стоки и услуги и най-доброто лого няма да ви помогне да си изградите добро лице пред останалите.

Изработка на лого е първата, основна и важна стъпка от дългия път към изграждането на една корпоративна идентичност, която да работи за вас и вашия бизнес.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!