≡ Menu

Как работи търсачката Google?

Google е търсачка, която, сами можете да проверите по рейтингови системи, представлява безспорен лидер сред търсачките в Интернет. Основната причина за тази популярност е нейната точност при намирането на резултати. Тази точност е продукт на обединението на данни за ключови думи, популярност на линковете и др. критерии, които според познавачи в SEO оптимизацията се променят постоянно и е необходимо да бъдат изучавани в детайли, тъй като често не се обявяват официално.

Как Google събира информация?

Първо, търсачката създава копия на страниците на сайтовете в Интернет. Това означава, че при търсене на информация чрез търсачката протича преглеждане не на сайтове в интернет, а на техните съхранени копия. Второ, анализира се информацията. Трето, създава се индексирана база данни. И последно, този индекс се съхранява на сървъри, разположени из целия свят.

Да се знае как работи най-популярната търсачка сред интернет потребителите е от ключово значение за извършването на качествена сео оптимизация на един сайт. Ако искате да продавате успешно и да печелите клиенти с минимум усилия, трябва да проникнете в логиката на Google.

Как на практика работи търсачката?

Потребителят написва въпрос или дума в търсачката, след това Google определя местоположението на потребителя и взема няколко неща предвид. Става дума за историята на поведението на този човек, преди да е отправил въпроса си. След това въпросът се сравнява с индексираната база данни. Започва подбор на документи, съответстващи на въпроса. Те се сортират (т.е. аранжират по рейтинг) и излизат резултатите в няколко страници. Документите съответстват на местоположението на потребителя и неговата история на търсене.

Защо SEO оптимизацията е важна за сайта ви?

Защото Google използва различни критерии, по които отсява правилните/точните от неправилните/неточните резултати. Например, търсачката пуска специални скерени, които трябва да „прелистят” всички уебстраници в Интернет. Наричани още ботове, те състоят от милиони компютри, които „четат” само че по-бързо от човека. Дали търсачката ще обърне внимание на сайта ви зависи от честотата на обновяване на съдържанието, проследява се също така наличието на линкове към вашия сайт, отчита се и уникалността на съдържанието. Когато потребителят въведе въпрос в търсачката, индексът сравнява търсенето със съответстващите данни за уеб страници, в които присъстват използваните от потребителя думи. След това започва пресявката на резултатите. Преди да се появят n-броя страници резултати, Google подрежда по актуалност и взема предвид още 200 други фактора, един от които е PageRank – той отчита колко сайтове са свързани с уеб страницата и качеството на сайтовете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!