≡ Menu

Как да спестите пари със слънчевите колектори за топла вода?

В последните няколко години все голяма популярност набират системите за “зелена енергия”, сред домакинствата, на които им е писнало от високите сметки за електроенергия. Благодарение на непрекъснато развиващите се технологии, усвояването на слънчевата енергия е изключително лесно и безпроблемно с вакуумните слънчеви колектори. Те абсорбират попадналите върху тях слънчеви лъчи и ги трансформират в топлинна енергия, която е необходима за всяко домакинство.

вакуумни слънчеви колектори

вакуумни слънчеви колектори

„В кои случаи е подходящо да инсталирате слънчеви колектори за топла вода в дома ви?“ е въпрос, който трябва да си зададете, преди да решите да инвестирате в покупката им. Ето и отговора на този въпрос: Слънчевите колектори за топла за вода са изключително ефикасни, когато:

  • използвате непрекъснато топла вода
  • искате да намалите разходите ви за ток използвайки бойлер за загряване на вода
  • искате да бъдете енергонезависими
  • искате да използвате екологична енергия
Икономия със слънчевите колектори за топла вода

Икономия със слънчевите колектори за топла вода

Колко ще струва покупката на вакуумни слънчеви колектори за топла вода?

Средствата необходими за покупката им не са никак малко, но нека не пропускаме един много важен фактор, веднъж закупи слънчевите колектори вие почти няма да имате никакви допълнителни разходи за поддръжка. Различните модели колектори са и на различни цени, но за да се ориентирате ще ви дадем един пример. Ако вашето семейство е съставено от 3-4 човека и средно всеки от вас използва по 40 л топла вода на ден, то цената на колектор, който да отговаря на вашите нужди е средно около 790-880 лв. Не гледайте на тази сума единствено като на разход. Приемете я като дългогодишна инвестиция, от която ще имате бъдеща изгода.

Икономия със слънчевите колектори за топла вода

След като видяхме какъв е разхода за покупка на слънчеви колектори, сега нека видим и какви са предимствата и икономиите с тях. Ако както вече посочихме в примера семейството ви е от 3-4 човека и всеки използва средно по 40 л/ден топла вода, сметката ви за ток изобщо няма да е малка. След монтажа на слънчевите колектори вие сами ще видите разликата в сметките ви за електроенергия. Използваните кв./часа електроенергия за затопляне на топла вода, без да бъдат ползвани слънчевите колектори е средно около 2385-3180 лв, а като дължима сума това са средно около 477- 636 лв. След като закупите, инсталирате и започнете да използвате слънчевата енергия, вие ще намелите консумацията на електроенергия и спестените пари за година ще бъдат около 492-655 лв. Според проучвания направени от експерти първоначалната инвестиция се възвръща за около 3 години. Гаранционният срок на всяка слънчева система за топла вода е 20 години и ако направим една проста сметка спестените пари за тези години ще бъде средно около 8700-1200 лв.

Благодарение на вакуумните слънчеви колектори за топла вода вие ще намалите значително консумацията си на електроенергия, спестявате пари, но и ще спомогнете за опазването на околната среда, за намаляването на разходите по добиване на конвенционалните източници на енергия като нефт, въглища, газ и други.

Още полезни материали за слънчевите колектори можете да прочетете тук.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!