≡ Menu

Какво трябва да знаем за избелването на зъби?

Коя система за избелване на зъби може да ви даде най-добър резултат? Колко пари струва най-оптималния вариант? Колко време ще ни отнеме? И до колко е безпроблемен този процес?

Обикаляте магазините, ровите се в интернет във форумите и се запитвате кой продукт е идеален за вас. Чудите се дали да пишете във формите и дали има място и за вашия въпрос. Разбира се вече сме в 21 век, лесно може да се намери всичко за това и има голям избор от всякаква козметика за лице, за тяло от всякакво естество. Избелването на зъбите остава едно от нещата, които може да направиш по най-икономичния начин и да подобриш твоята усмивка. Като Българи, ние нямаме голям достъп точно до тези продукти и няма статистика колко пари харчи българина за избелване на зъби.

избелване на зъби цена

избелване на зъби цена

Докато има реклама и маркетинг на всякакви продукти за избелване остава един въпрос относно най-добрия начин на избелване. Консуматорите на тези продукти искат да знаят : Коя система има най-добър резултат? Колко пари струва да получиш оптимални резултати? Колко време ще отнеме? И колко безпроблемно ще е това? Това са въпросите на които трябва да отговорим.

Системите за избелване на зъби, които са за директно ползване използват същите съставки, които се използват при професионално избелване на зъбите. Администрацията по храни и лекарства в САЩ не регулират избелващите продукти, а Американската дентална асоциация обръща внимание на професионалните продукти за избелване.

избелване на зъби

избелване на зъби

И така, откъде идва всичко, когато чуете за някой, който просто си е купил ленти и се радва на отлични резултати?

Потребителят е оставен някъде между това да е малко озадачен от тези продукти или откровено объркан. Повечето хора дори се колебаят или се държат на разстояние от тези продукти поради несигурността и страха от загубата на време и пари. За да се хвърли малко повече светлина, ще отидем на едно приключение за да си отговорим на няколко въпроса и да направим сондаж на системите за избелване и да се надяваме да разсее митовете и мистерията зад тази лудост 🙂

избелването на зъби

избелването на зъби

Как работи избелването на зъби?

Повечето избелващи препарати използват пероксидна основа (базирани на химия). Пероксидната съставка има способността да избелва зъбите чрез процес на окисляване. Вече е доказано,че пероксида има способността да проникне през вътрешната страна на емайла и то само за няколко минути след нанасянето на (гела, лентите). Има сложни органични молекули в зоната на зъба, които отразяват определена дължина на вълната на светлината и са отговорни за цвета на зъбите. Смята се, че чрез освобождаване на свободните радикали, съставката пероксид има способността да окислява органичните съединения, които са отговорни за производството на цветни петънца в матрицата на емайла. Когато тези органични съединения се окислят, остатъчните молекули отразяват по-малко светлина, или могат да бъдат описани като безцветни, създавайки по този начин намаляване или елиминиране на цвета и по-точно – по-бели зъби!

 

избелване на зъбите

избелване на зъбите

Каква пероксидна съставка се използва в избелващите системи за зъби?

В момента избелващите съставки, които се използват в системите за избелване са водороден пероксид (hydrogen peroxide) и карбамиден пероксид (carbamide peroxide). В магазините или така казано в системите за избелване на зъби, които са за директно прилагане върху зъбите използват водороден пероксид (hydrogen peroxide), При офис избелване (избелване при зъболекар) може да ви приложат и двата вида пероксид. Карбамидния пероксид съдържа приблизително 35 процента водороден пероксид. Понякога карбамида е предпочитан, тъй като е по стабилно съединение от водородния пероксид, което позволява по предвидим срок на годност и позволява да използвате продукта с по минимално количество карбамид пероксид така може да създадете по-добър комфорт на зъбите. Така или иначе и двете съставки имат своите предимства.

избелване на зъби с гел

избелване на зъби с гел

Какви са степените и процентите на избелващите системи при зъболекари или при домашно избелване.

Пероксидните системи могат да бъдат в три категории

Професионални системи при зъболекар

Водороден пероксид – 30% до 40% процента.

Карбамиден пероксид -35%

За домашно избелване

Водороден пероксид – до 10%

Колко безопасно е да ползвате такива продукти?

Голям брой проучвания потвърждават, че използването на избелващи системи базирани на пероксида са напълно безопасни. Всъщност пероксидната съставка е използвана години наред от зъболекарите. Избелващите системи не са квалифицирани като лекарства, за това и Федерацията по лекарствата в САЩ не ги регулират. Американската дентална асоциация има под крилото си една част избелващи системи, които ги регулира, чрез предлагане само при зъболекар.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!