≡ Menu

Какви са разходите по домейн име, след като го закупите?

Домейн имената се закупуват за една година. Таксата, която плащате, обикновено варира в диапазона от 10 до 30 щатски долара. А какво се случва след тази една година? На кого трябва да платите, за да запазите своето домейн име през следващата година и в по-далечно бъдеще? Щом сайтът е успешен, поскъпва ли домейн името?

домейни цени

домейни цени

Годишната такса
Таксата, която плащате за вашето домейн име е за срок от една година. Вие ще продължавате да притежавате домейн името си, докато продължавате да плащате за него. В този смисъл притежанието на домейн име, не е като притежанието на физически обект. За тях плащате веднъж и ги притежавате завинаги. Плащанията за домейн име са подобни на наем, за да можете да продължите да асоциирате този адрес със сайта си.
Добрата новина, в днешно време, е ниската цена на домейн имената. Това е изключително конкурентен пазар, който налага падането на цените. В момента домейн имената струват от 10 до 15 щатски долара. Цените могат да варират, в зависимост от регистратора.

домейн

домейн

Не сте обвързани с това домейн име завинаги
Нямате задължение да продължавате да плащате за това домейн име до безкрайност. В момента, в който решите да прекратите дейността на сайта си, то просто не подновявайте плащанията по домейн името. Обикновено, когато домейн името ви е на път да изтече, регистраторът ви ще изпрати предупредителен имейл. Ако не искате да го запазите, просто игнорирайте писмото и не подновявайте плащането. Тяхната система автоматично ще обяви домейн името за свободно в края на периода. Когато въведете този домейн в браузъра си, след датата за плащане вече няма да виждате вашия уебсайт.
Ако при първоначалната регистрация сте избрали да обновявате автоматично домейн името си, ще имате малко работа. Просто трябва да отидете на сайта на регистратора си и да се откажете от тази опция. Ако не го направите, регистраторът ще продължи да таксува кредитната ви карта за годишните плащания.

домейни

домейни

Подновяване на домейн името
Ако пък се намирате в противоположната ситуация – не сте избрали опцията за автоматично подновяване, а искате да запазите домейн името поне за още една година, трябва да повторите същата процедура. Това не означава, че сте се ангажирали с един регистратор до живот. Вие сте свободни да потърсите друга компания, когато поискате.

домейн цена

домейн цена

Оскъпява ли успешният сайт домейн името?
Няма такава практика при големите регистратори на домейн имена. Вероятно никой няма да променя цената за домейн името ви, без значение колко е успешен сайта ви.
Все пак цените се променят с времето. В самото начало на закупуването на домейн имена те са били по-скъпи заради липсата на конкуренция при доставчиците. В днешно време, поради многото играчи на пазара, стойностите са паднали драстично.
Ако искате да плащате на сегашната си цена, то можете да заплатите домейн името си с няколко години аванс. Най-големият период, за който можете да заплатите домейн името си наведнъж, е десет години. Така вие ще платите по 10 щатски долара за всяка година от използването му.

домейни цени

домейни цени

В заключение
Закупуването на домейн име може да изглежда като голяма сделка за всеки начинаещ. Това ще ви се струва така само първия път, в който го правите. Това е една от най-лесните задачи, свързани със сайта ви. Ще платите веднъж и ще забравите поне за година. В крайна сметка ще разберете, че проблемът с домейн името е само да не забравяте да го подновите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!