≡ Menu

Изработката на колаж може да е проблем за много български фирми

Особено ако изисква повече креативност

Имате страхотна идея за подарък за любим човек? Колаж? Колаж по Ваша идея!? Колаж със специално послание? Супер! Но ще трябва да имате предвид някои неща.

Доста фирми са неоправдано смели в интернет страниците си и в търговските си оферти към вас!

Те гледат повече да не изпуснат продажбата и да се пробват, отколкото да ви свършат полезна работа. Затова ако поръчате при тях колаж, може да се изпатите. Внимавайте!

Други пък фирми, уж за дизайн, приемат само смлени до краен предел поръчки. Ако не им кажете абсолютно точно какво да правят, ще ви обвинят, че сте ги объркали.

изработка на колаж

изработка на колаж

Може да следвате някои съвети при поръчка на по-нестандартен колаж, които ще ви помогнат донякъде. Все пак обаче се пригответе за разправии. Ето съветите

  • Конкретизирайте заданието си – служителите на много дизайн и фото студия не желаят да се напъват и няма да ви дадат много съвети, ако не сте конкретни или ще ви откажат, или ще оплескат нещо.
  • Съветвайте се с приятели и познати – служителите на фирмите по принцип не обичат да се ангажират с насоки, за тях е достатъчно кофти, че от време на време се налага да работят
  • Пращайте им писма на електронната поща, но и ходете на място – неангажираните и полузаспали служители се нуждаят едновременно от написани инструкции и респектиращи посещения от Ваша страна, иначе имат склонност да се правят на ударени
  • Въоръжете се с търпение – може би няма да е лесно, защото много от служителите на фото студията и на фирмите за дизайн са склонни да неглижират изискванията и съветите на потребителите
  • Изисквайте своето – служителите имат склонност, а може би са инструктирани, да натискат клиентите да дадат разрешение за печат, с цел доплащане на пълната сума

Показателен случай:

Поръчвам колаж на серия от фирми, изскачащи на първа страница в Google. Колажът бе по моя идея и включваше изображения в съчетание с текст. Помислих, че фирмите ще ми отправят оферти и ще ми дадат разнообразни идеи и решения, тъй като аз не съм специалист, а потребител, поръчващ такова нещо за пръв път. Разпратих задание по имейлите на фирмите и получих доста стреснати и объркани отговори, по-точно въпроси: Ама как да стане, Ама от какъв материал, Ама измислете ТОЧНО как да изглежда, Какви да са цветовете, Как да се намерят и комбинират изображенията, Какъв размер да са отделните снимки?…

Хей, аз съм просто потребител, надявах се Вие да ме посъветвате и заедно да прецизираме нещата – отговарях понякога аз. Отговорите на някои фирми и дизайнери бяха: Ние не се занимаваме с неконкретизирани поръчки, измислете си го сам; Нямаме интерес и не разбираме какво искате; Покажете ни нещо примерно, ние можем да печатаме; Не ми е интересно и не ми се занимава с това.

Направо да си кажеш, че няма криза в България. Правиш потребителско запитване, получаваш среден пръст!

Една фирма отговори позитивно и категорично – ФОТОЛАН. Евала, смели хора /казах си аз/. Дадох им файл със снимки, подробно описано задание, текст. Също така обясних на живо, на глас какво точно искам – тук тази снимка, там онази, а в средата този текст /предаден на уърдов файл/. Платих капаро.

Започнах да получавам имейли с призив за печат и доплащане на сумата, с прикачен файл уж готовия колаж.

Първия път не ми харесаха цветовете и снимките. Цветовете бяха много мрачни, а снимките с ръбове, все едно бяха лепени от дете. Бях им дал ПРИМЕРЕН колаж, изработен набързо от приятел, който бе по-хубав. Трудно им беше. Успяха след няколко опита да го докарат почти като примерния – да, ама защо да плащам нещо, което мога да направя и сам. Не бяха обработили много снимките, преходите между тях си личаха, колажът бе като кърпен.

Успяха все пак да пооправят снимките така, че колажът да изглежда МАЛКО по приветливо. Имах още някои забележки, които май ги изнервиха, тъй като искаха да печатат, че да доплащам. Само че подаръкът бе специален и не трябваше да има пропуски. Така, че настоявах за качество.

С текста също имаха проблеми. Оказа се, поне така ми заявиха, че всеки път преписвали текста. Това ми създаде някакво усещане за дупотопност и малко ме притесни. Нямали функцията Copy/Paste разбираш ли. Затова всеки път имаше грешки в текста.

Не можех да подаря колаж с печатни и ПРАВОПИСНИ грешки! Затова 4-5 пъти се налагаше да го връщам за редакция. Накрая ми идеше да отида при тях и лично да ПРЕПИША текста.

Е писна ми!

Така и не можаха да се справят. Всеки път ми пращаха колажа с нови и нови грешки. Да не говорим, че колажът като цяло не изглеждаше кой знае колко добре, че да стисна зъби, въпреки грешките в текста. На всичкото отгоре, започнаха и да ми се дразнят, че не искам да печатат – сериозните пари тогава щяха да им дойдат, разбирате ли.

Е, отказах поръчката, взех си капарото, примирих се с пропиляното време. Те, от яд, не благоволиха нито да ми дадат някакви гаранции за успех на изпълнението, нито да ми дадат файлът, върху който работиха, за да ми спестят време, време, което те пропиляха – ей, така за компенсация. Не, бяха ми сърдити, възмутени, че изисквам качество и че им показвам грешките.

С приятел, на когото съм много благодарен, започнахме отначало. И успяхме! Колажът стана страхотно!

Може да определите този текст като заяждачески. Нямам цел да се заяждам. Само че имам чест и гордост. Мисля, че не е редно да си правиш предизвикателна Интернет страница, а на живо, в реална ситуация да си въздух под налягане – както правят много фирми за дизайн и печат. Мисля, че е срамно, даже възмутително докрай да не си признаеш грешката, да не се извиниш, да обвиниш потребителя и да откажеш да изпълниш поръчката, както трябва – исках гореспоменатата фирма да свърши работата докрай, но тъй като бях изнервен и ме притискаше времето накрая поисках и гаранции за качество, така че ми отказаха, предадоха се.

Нека работим винаги с гордост и чест.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!