≡ Menu

Жреци лекуват косопад с кръв от крокодили и змийска отрова

Тайна рецепта за косопад от Древен Египет

Историческите извори разкриват магически рецепти за лечение на косопад от древните времена на Египетската цивилизация. Първите сведения датират отпреди 3 000 години пр. н. е., когато в страната на фараоните единствено жреците имали право да извършват тайнствените ритуали против оплешивяване.

Рецепти за косопад от Древен Египет

В Древен Египет било немислимо да страдаш от косопад. Въпреки че господстващата класа на жреците ходели с голи глави, плешивите хора били възприемани като преносители на срамна зараза и нечистоплътни, често гонени и отхвърляни от обществото. Онези, които се радвали на буйна и подобна на лъвска грива коса, пък били смятани за силни и способни на всякакви подвизи.

Изключителен интерес представлява папирус с медицински текст, намерен при разкопки в Града на мъртвите край Тива. Свитъкът е създаден около 1 550 години преди Христа и съдържа уникална рецепта за лечение на косопад.

Съставът на страховитата смес включва в себе си кръв от крокодил и хипопотам, мазнина от котарак и коза, отрова от змия. Всички тези съставки се сместват в съд, а към тях се прибавят бодли от таралеж и крак от бодливо прасе. Сварени във вода се оставят да престоят в това състояние една нощ. На другия ден третирането срещу косопад започва по изгрев слънце и ритуалът се повтаря в продължение на четири дни.

Според друга древноегипетска рецепта, срещу косопад много помага мехлем от крак на женска хрътка и копито на мъжко магаре, изкиснати в растителна мазнина. За съжаление тази рецепта не е запазена цялата, но от папируса става ясно, че е била предназначена изключително и само за фараоните и техните най-близки роднини.

Друг интересен факт е, че още в Древен Египет са прикривали косопад с перуки и изкуствени бради. Доскоро се смяташе, че тогавашните благородници са се кипрели с изкуствени гриви само с естетическа цел и заради модата, но тези твърдения бяха категорично отхвърлени в последните няколко години.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!