≡ Menu

Диета за превенция на косопад

Един от сериозните козметични и медицински проблеми на съвременното общество е наличието на косопад. Появата на подобно състояние може да промени коренно живота на хората, довеждайки до сериозни депресии и пораждайки цял куп проблеми. За съжаление, никой на този свят не е застрахован и оплешивяване се наблюдава при мъже, жени и деца.

Нормално е всеки ден човек да губи по около 150 косъма, но поради някои неблагоприятни за здравето условия, може да се появи косопад. Причините са различни, но основните от тях са хормонален дисбаланс, наследственост, инфекции, болестни състояние, дехидратация, лекарства и още много други. В това число естествено попадат неправилното хранене и зле балансираната диета.

Диета за предотвратяване на косопад

Сред основните причини за косопад са нездравословните и вредни хранителни навици. Хората често пропускат да снабдят тялото с необходимите за нормалното функциониране съставки и го поставят в стресова ситуация. Предлагаме кратък план за диета, който би могъл да ви предпази от оплешивяване.

Вода. Пийте много вода, всеки ден. Правете всичко възможно, за да приемате поне по 2 литра (12 – 14 чаши). Също така намалете богатите на захар и подсладители напитки, които бавно и сигурно изтощават организма.

Зеленчуци и плодове. Консумирайте зеленчуци и плодове на воля. Осъзнайте, че е хиляди пъти по – добре да изядете сладък плод, вместо шепа бонбони.

Витамин А. Това полезно вещество трябва задължително да бъде включено в менюто. Витамин А предпазва от косопад, тъй като спомага здравословния растеж на косата и стимулира мощно космените фоликули. Намира се в богато изобилие в червените и оранжеви плодове, в зеленчуците като ряпа и моркови. Особено наситени с него са млякото, яйцата, рибата, черния дроб и др.

Внимание: Завишената концентрация на витамин А също може да предизвика косопад. Затова все пак бъдете предпазливи.

Витамин Е. Мощен стимулант не само срещу косопад, но и за правилното функциониране на мускулите и половата система. Намира се в ядките, зехтина, авокадото и др.

В комплекс. Витамините от група В като фолиева киселина, биотин и В12 са необходими за правилния растеж на космите и отсъствието на косопад. Играят съществена роля в образуването на червените кръвни телца, които именно снабдяват организма с кислород и по този начин стимулират работата на фоликулите. Главните източници са риба, пиле, месо, субпродукти, пълнозърнести храни, авокадо, портокал, грейпфрут, яйца и др.

Витамин С. Незаменим източник на сила и енергия за човека. Огромни количества от него има в цитрусите, гроздето, диня, домати и така нататък. Задължителен прием от минимум 60 милиграма на ден за възрастен. Дори и да се превиши няма никаква опасност, тъй като се изчиства от тялото чрез отделителната система.

Мед. За избягване на косопад винаги трябва да се поддържат необходимите нива на мед в тялото. Богати на този микроелемент са семената и ядките.

Желязо. Желязото също е необходимо за предпазване от косопад и гарантиране нормален растеж на космите. Богати на него са стридите, черният дроб, пуешкото месо, различните морски храни и риби. Недостигът на желязо влияе изключително зле върху образуването на червените кръвни телца и застрашава здравето като цяло.

Цинк. Съдържа се в млякото, бобовите растения, пълнозърнестите храни, ядките и др. Задължително трябва да се включи в менюто, защото е от особена важност за клетъчното размножаване и развитие.

Белтъчини. Препоръчително е във Вашата диета срещу косопад винаги да включвате и храни с богато съдържание на протеин. Самите косми са изградени на 75% от белтъци и поради това приемът им с храната е от изключителна важност. Набавяйте си чрез месо, риба, яйца, бобови култури, зърнени храни и др.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!