≡ Menu

Вътрешната топлоизолация – решение или проблем?

Топлина… Това е дума, която обичаме всички. Само си представете – навън е изключително студено, вали сняг и на всичкото отгоре времето е мрачно. В същото време Вие си стоите вкъщи на топло, пиете любимата си напитка, наслаждавате се на някоя книга или филм и релаксирате. Всичко това звучи като една пълна идилия, нали така? Е… По-важното в случая е, че тази идилия е напълно постижима. Нуждаете се от качествен уред за отопление и топлоизолация, за да сте сигурни, че топлинните загуби ще бъдат минимални. В противен случай високите сметки (най-вече за електрическа енергия) няма да Ви подминат. А не бихме искали да нарушаваме идилията, описана по-горе с непосилни задължения, нали така?

топлоизолация

топлоизолация

Както стана ясно, освен качеството на уреда/уредите, с които ще се отоплявате, Вие се нуждаете и от топлоизолация. Да се сдобиете с такава не би представлявало голям проблем, особено след като има различни програми за кредитиране на енергийната ефективност, които ще Ви улеснят допълнително. Но нека да се съсредоточим върху вида на топлоизолацията. Принципно тя може да бъде външна и вътрешна. Тук е много важно да бъде споменато, че външната топлоизолация е много по-удачнен избор спрямо вътрешната. Водещи специалисти са достигнали до това становище след изключително многобройни изследвания в тази област. Тоест от гледната точка на строителната физика е най-добре да се спрете на външна топлоизолация.

вътрешна топлоизолация цени

вътрешна топлоизолация цени

Сега сигурно се питате “Защо вътрешната топлоизолация е неприемлив избор за нашето жилище? Нали все пак е топлоизолация?” Отговорът е много прост. Вътрешната топлоизолация в действителност ще подпомогне енергийната ефективност на Вашето жилище. Но докато намалявате разходите си за отопление или охлаждане, Вие сте изправени пред друг риск. Това е кондензът! Вътрешната топлоизолация ще спре топлината да “избяга”. Но това означава, че стената Ви няма да бъде затоплена, тъй като топлината няма да премине през топлоизолационния слой. Навън времето ще бъде много студено, което означава, че и вътрешната част на стената Ви ще е изстинала драстично.

вътрешна топлоизолация

вътрешна топлоизолация

Тоест пространството между вътрешната топлоизолация и стената няма да бъде затоплено. Самият топъл въздух от помещението ще съдържа дадено количество водни пари. В един момент те ще успеят да преминат през изолацията и ще достигнат до студената стена. А както е известно, това ще доведе до неузнаваем конденз. От там нататък се гответе за борба с един изключително неприятен проблем – мухълът!

Сами виждате, защо вътрешната топлоизолация е по-скоро проблем, вместо решение. За съжаление нейните недостатъци не свършват с конденза. Поради тази причина външното топлоизолиране е много по-добър и по-сигурен вариант.

Но (тъй като винаги има едно “но”) трябва да знаете, че има вариант, при който вътрешната топлоизолация евентуално би могла да бъде и много добро решение. Повече информация за тази възможност, както и за останалите недостатъци на вътрешната топлоизолация, можете да потърсите в сайта. Какво трябва да знаем за вътрешната топлоизолация?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!