≡ Menu

SEO Оптимизация на страница срещу оптимизация на главен домейн

Никой не знае точните критерии на Google за класиране на уеб сайтове в резултатите за определени ключови думи. Отгоре на всичкото всички тези критерии се променят постоянно. Вече се отказвате от оптимизацията на сайтове? Недейте :). Наистина звучи изключително сложно, но всъщност не е чак толкова страшно. Главния въпрос, който трябва да си зададем е: “Дали да оптимизираме главния домейн или индивидуални страници в него?”

Вашия сайт = http://myseoblog.org

Единична страница от вашия сайт = http://myseoblog.org/seo-състезания/

На теория вашия главен сайт (т.е. домейн името http://myseoblog.org) ще бъде по-добре класирано в SERP от колкото индивидуалните ви страници поради простата причина, че в повечето от случаите той има повече входящи линкове. А и обикновено Google бота предава най-голяма тежест на заглавната страница (не е задължително да е винаги, но може би в 80% от случаите).

seo оптимизация

seo оптимизация

Но както всеки един собственик на уеб сайт предполагам и вие искате да се класирате добре за много ключови думи. Разбира се това е почти невъзможно, ако сложите всичките в началната страница. Не е особено препоръчително да го правите. Добре е всяка страница да бъде оптимизирана за до 5-7 думи и фрази максимум (всеки оптимизатор има различно виждане по този въпрос, но истината е някъде там).

Така, че ви остава да започнете да оптимизирате сайта ви за търсачки, като оптимизирате единичните ви страници за различни ключови думи. Каква е идеята на това занятие – ами много просто: страниците приемат от тежестта на основния домейн и се класират добре, разбира се, не чак толкова добре като отделно домейн име, така че се предполага, че основните ви конкурентни ключови думи трябва да се намират на началната ви страница.

Нека дам един прост пример:

Вашата страница Хотел в София ще има различни страници оптимизирани за различни ключови думи:

http://hotelivsofia.com – ще бъде оптимизиран за важните ви ключови думи например: Хотели в София, хотели София, хотел в София, хотел София

http://hotelivsofia.com/rezervaciq – е подходящо да се оптимизира за “резервация на хотел в София”, “резервация хотел София”, “резервация на хотел” и т.н.

Разбира се, не забравяйте, че оптимизацията на вътрешни страници е много по-трудна от колкото основната оптимизация (т.е. на домейна). Така, че процесът ще отнеме повече време. Именно заради това е добре да се целите в слабо конкурентни ключови думи или поне средно конкурентни. Друго нещо, което е добре да отбележим, че колкото по-навътре в сайта ви е дадена страница – толкова по-трудна е тя за оптимизация например:

http://myseoblog.org/seo-състезания/ ще бъде по-лесно за оптимизация от колкото

http:// myseoblog.org/services/1901/seo-състезания

И не забравяйте – SEO оптимизацията на сайтове за търсачки е процес, който изисква време. В някой случай става и бързо, но ви съветвам да се въоръжите с търпение.

Приятна SEO оптимизация.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!