≡ Menu

Google Chrome се доближава значително до Mozilla Firefox

web-browsersGoogle Chrome е на второ място в света по използваемост след Mozilla Firefox до момента. Резултатите от проучвания, обаче, показват, че браузъра на Google може да измести Firefox на второ място, ако един на петдесет потребителя преминат от Firefox на Chrome.

Firefox веднъж бе главен конкурент на Microsoft Internet Explorer, който в продължение на години бе в застой с изработката на софтуер. Сега на предна позиция е Chrome, а след нея Apple на Safari. Браузърите на Microsoft отново се активизираха на предни позиции с надеждният конкурент Internet Explorer 9, а Internet Explorer 10, който ще бъде завършен през 2012 година се очаква да бъде отново доста силен конкурент.

Браузърите се конкурират достойно, като всеки от тях има различна положителна черта. За Microsoft, това е потребителският Metro интерфейс за Windows 8, за Google – скоростта на сърфиране и уеб приложения, за Mozilla – откритата уеб конструкция и стандарти, а за Apple – най-добрите мобилни устройства. На мобилният пазар Safari на Apple доминира, следван от Opera Mini и Android Browser.

Microsoft отчита спад при потребителите на Windows XP, защото се изисква Windows Vista или Windows 7 за текущият Internet Explorer 9. Microsoft отчитат напредък на IE 9 под Windows 7, където потреблението надминава това на Chrome и Firefox.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!